друкувати


Центральна Азія: Аналог НАТО в виконанні Росії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-29 03:19:03
Москва планує розгорнути в Центральній Азії потужне військове угрупування. Таким чином ОДКБ, до якої входять Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Таджикистан і Узбекистан, перетвориться на певний аналог НАТО.

Секретаріат ОДКБ вже підготував проекти необхідних документів, тепер їх необхідно узгодити з членами організації, пише російське видання "КоммерсантЪ".

"Робота йде по всіх напрямах. Із цього приводу є цілий набір документів. Це чисто військова структура, що створюється для забезпечення безпеки в Центральній Азії на випадок зовнішнього нападу", - повідомило джерело в МЗС РФ.

Скільки солдатів буде у новій ударній силі, поки що не відомо. За словами прес-секретаря ОДКБ Віталія Струговця, до угрупування повинні увійти не окремі батальйони, а цілі з'єднання п'яти країн: Казахстану, Киргизії, Росії, Таджикистану і Узбекистану.

"Це будуть танкові та артилерійські частини, військово-морський флот на Каспії", - розповів Струговець. Ядром центральноазіатського угрупування мають стати вже існуючі колективні сили швидкого оперування (КСОР), вказав він.

Створення центральноазіатського військового угрупування відповідає прагненню Москви зробити ОДКБ проросійським блоком, який би не поступався військовій потужності НАТО. Коли було ухвалене рішення створити КСОР, Дмитро Мєдвєдєв запенив, що ці сили будуть за своїм бойовим потенціалом "не гіршими, ніж сили Північноатлантичного альянсу".

Нещодавно президент Росії затвердив "Стратегію національної безпеки РФ до 2020 року". У документі вказується, що ОДКБ розглядається як "як головний інструмент, покликаний протистояти регіональним викликам і погрозам військово-політичного і військово-стратегічного характеру".

У цій же стратегії вказано, що в боротьбі за енергоресурси в басейні Каспійського моря і в Центральній Азії не виключені військові конфлікти, "може бути порушений баланс сил, що склався, поблизу кордонів Російської Федерації і кордонів її союзників", повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі