друкувати


Коломийські освітяни шокували хмельницьких колег

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-29 02:36:05
Вчора, 28 травня, о 13 год в приміщенні управління освіти Коломийської міської ради відбувся прийом делегації директорів інформаційно-методичних центрів Хмельницької області для обміну досвідом.

Журналістам Коломия ВЕБ Порталу вдалося напередодні зустрічі гостей поспілкуватися з начальником управління освіти Коломийської міської ради Марією Грицан та з директором науково-методичного центру Ганною Пасічною, які детальніше розповіли про мету приїзду хмельницької делегації, поділилися планами щодо прийому гостей, а також з гордістю розповіли про свої здобутки в освітній галузі, якими і будуть частувати приїжджих колег.

З самого ранку в приміщенні управління освіти, наче у вулику, всі готувалися до гідного прийому високоповажних гостей. Делегація налічувала 25 осіб, серед яких були директор інституту удосконалення Хмельницька, всі завідуючі методичними кабінетами та керівники методичних центрів Хмельницької області. Ця поїздка є дводенною. Днем раніше вони були в Івано-Франківську і зустрічалися з директором інформаційно-методичного центру Івано-Франківська Романом Зуб’яком. Також відвідали Богородчани та Яремче, а сьогодні будуть гостювати в колег з Коломиї.

Презентувати коломиянам є що і є чим поділитися, адже за останні роки зібрано величезну базу напрацювань. Пані Ганна розповіла про те, що запропонують хмельничанам на огляд видавничі матеріли, які поміщено на двох великих стендах та у досить об’ємних папках. Покажуть презентацію нашого освітнього простору в місті Коломиї, хочуть показати роботу всіх наших навчальних закладів, зокрема і гімназію імені М. Грушевського. І звісно більшість часу будуть розповідати про свої досягнення.

Діти, за підсумками всіх проведених освітніх змагань, посідають 3 командне місце по олімпіадах в області вже другий рік поспіль. Марія Миколаївна для формування чіткої картини розповіла, що в минулі роки коломияни займали відповідно 17 місце, того року – 13. Ну і звісно є амбіції піднятися на вищі сходинки визнання. Для цього ведеться велика робота.

Зараз управління освіти готує списки для участі в святі "Обдарованість року" в Івано-Франківську. Майже в кожній номінації представлені діти з коломийських шкіл. Ганна Пасічна розповіла про досягнення в захисті науково-дослідницьких робіт. П’ятеро дітей були в команді й захищали честь нашої області в Києві, з них чотири дитини зайняли призові місця. Дитина, яка зайняла перше місце буде представлена до Президентської стипендії.

- Можемо також поділитися досягненнями в зовнішньому незалежному тестуванні, - продовжує далі Пані Ганна. – Минулого року за моніторингом ми ввійшли в п’ятірку кращих в області, а це означає, що наші діти майже стовідсотково здали успішно тести та стали студентами ВУЗів, що не може не радувати.

Колегам також планується представити методичну роботу, а ця ділянка в освітян займає дуже важливе місце, так як вимагає дуже багато зусиль та натхнення. Адже сама ця робота забезпечує вчителів новітніми фаховими знаннями для саморозвитку та самовдосконалення. Для професійного росту проводяться семінари, практикуми, на яких діляться досвідом кращі з кращих. Професіоналів стає все більше і більше, зокрема цього року проведено планову атестацію педагогічних кадрів, за результатами якої школи Коломиї поповнилися на 25 вчителів вищої категорії, 30 – першої категорії та на 20 чоловік другої категорії. Атестація – це є критерій оцінки роботи вчителя. Міське управління освіти пильно стежить за проходженням цього процесу. Також проводяться засідання творчих груп, туди входять креативні вчителі, які можуть запропонувати щось нове. Таких педагогів є більшість!

Дуже багато видається методичної літератури на допомогу вчителям. Науково-методичний центр старається всіляко сприяти поширенню потрібної інформації серед вчителів та створити потрібну базу для розвитку творчої особистості педагога. Будь-який семінар чи творче засідання у щось виливається: чи в методичні вказівки та поради, чи у збірник. Також вибрали вірші наших дітей та вчителів та надрукували дві поетичних збірки. Наші діти – талановиті, але в першу чергу тому, що творчі вчителі і знають яким чином відкрити захований потенціал в кожній дитині. І девізом управління освіти є "Від творчого вчителя – до творчого учня".

Натхнення та новинки педагогіки і методичні прийоми управління освіти черпає з спеціалізованих журналів та з Інтернету. Це все здійснюється на науково-методичному рівні. Секрет успіху інформаційно-методичного центру – це сумлінна та клопітка робота з інформаційними джерелами. Самі коломияни ще не їздили до колег для переймання досвіду, але цього року вже встигли прийняти гостей з-за кордону з Прибалтики, з Рівненщини. Управління освіти Коломийської міської ради запросили в Рівне і вони незабаром збираються у відрядження, оскільки треба щось бачити нове і черпати досвід інших наочно.

Ганна Миколаївна наостанок сказала, що головним завданням педагога є не помилятися у вихованні дітей, а все інше поправимо. Центром діяльності інформаційно-методичного центру є дитина. Все що робиться в місті є для дітей, тому всі існуючі гуртки спрямовані на те, щоб діти були чимось зайняті. З 6000 дітей 4000 відвідують різноманітні позашкільні заходи. Це відразу ж принесло результати. В місті практично зникла дитяча злочинність. На обліку в міліції малолітніх коломиян нема. Це велике досягнення.

По приїзді гостей їм показали всі кабінети та напрацювання управління освіти та інформаційно-методичного центру. Відразу було помітне щире захоплення хмельничан. Потім в залі провели засідання у форматі діалогу. Спочатку Марія Грицан розповіла коротко про унікальність кожної зі шкіл та специфіку напрямку її роботи. Також зауважила, що Коломия посідає перше місце в області по охопленості малят дошкільною освітою. А щодо позашкільної освіти, то є 5 закладів, які здійснюють все сторонній розвиток творчих здібностей дітей. Багато ще різних новинок повідала Марія Миколаївна та здивувала колег. Вони заледве встигали все нотувати та були приємно вражені, навіть дехто шокований! На столах було багато різної методичної літератури і всі намагалися "списати" собі хоча б частинку тих надбань та запровадити в себе новітні методики.

Гості виступили словами, що отримали масу гарних вражень. Щодо роботи, то звичайно головне, які умови створює керівник, і лише тоді він може вимагати результатів. Запросили хмельничани до себе в гості наших освітян.

Злагоджена робота колективу в першу залежить від вимогливого начальника. В управлінні освіти все працює точно, як годинник. Куди не поглянь – всюди видно тверду та водночас турботливу руку керівника. Марія Грицан сказала, що їй не обійтися без такого творчого та працелюбного колективу та познайомила присутніх з структурою роботи управління освіти Коломийської міської ради. Лише у дружньому тандемі можна досягти таких великих успіхів. Василь Вінтоняк, заступник начальника освіти міської ради, з гордістю говорив про те, що дійсно порядок на освітянській ниві з’явився з приходом восени 2006 року Марії Миколаївни. Вона зуміла зібрати хорошу команду та організувати ефективну співпрацю серед усіх ланок управління освіти.

Далі про роботу інформаційно-методичного центру детальніше розповіла Ганна Пасічна, яка завідує його роботою. В першу чергу вона пояснила важливість та можливості центру. Багато було що розказати, але часу було обмаль і прозвучали основні тези та напрями роботи. Проводиться широка діагностична робота для вивчення запитів вчителів та учнів.

Марія Грицан також окремо представила присутнім Михайла Ходака, який керує методичною роботою в Коломийському педагогічному коледжі. Заклад на хорошому рахунку в області. Якщо студент закінчив цей коледж, то кажуть, що він є справжнім вчителем. Багато наших випускників поступають до лав педколеджу, а закінчивши навчання, працюють в коломийських школах. Таким чином це є закінчений цикл.

Володимир Іванович Гойценко, директор Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, не приховуючи свої емоції сказав, що всі в стані шоку, в хорошому розумінні цього слова, від побаченого. – Ми вибираючи маршрут поїздки за досвідом, вибрали Івано-Франківщину. Я знаю регіон, як такий, де освіта є завжди в пошані, де завжди є успіхи малі і великі. Тут можна багато чого побачити і чого навчитися, тому ми приїхали в Івано-Франківську область, - зазначив пан Гойценко. – Нас причарувала Коломия не тільки історичними пам’ятками та архітектурою, але й своїми досягненнями в освіті. Ми надіємося, що побачене в Коломиї невдовзі з’явиться в нас на Хмельниччині. Звичайно в нас теж є надбання, якими хочемо поділитися з колегами. Я думаю, що саме в такій співпраці буде створено той освітній простір, який потрібен для того, щоб формувалася та збагачувалась наша держава.





Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі