друкувати


Коли азарт під забороною

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-28 05:06:23
Після пожежі у Дніпропетровську, в якій загинуло дев’ятеро молодих людей, уряд своїм розпорядженням на місяць призупинив дію ліцензій усіх гральних закладів. А 15 травня народні обранці ухвалили закон "Про заборону грального бізнесу в Україні". Згідно із законом, до суб’єктів господарювання, які організовують і проводять на території України азартні ігри, застосовуватимуть фінансові санкції — штраф вісім тисяч мінімальних зарплат із конфіскацією грального устаткування, а прибуток від проведення такої азартної гри підлягає перерахуванню до Держбюджету. Закон набрав чинності з дня публікації і діє до ухвалення спеціального законодавства, яке передбачить право здійснення грального бізнесу в спеціально створених ігрових зонах. Відповідний законопроект має розробити Кабмін протягом трьох місяців із дня набрання чинності нинішнього закону.

Сьогодні гральних закладів в Україні більше, ніж аптек — понад 10 тисяч. Кожен четвертий з них діє у житловому будинку. Правоохоронці заявляють, що за останні два роки під час перевірок грального бізнесу зафіксовано величезну кількість правопорушень — як щодо правил безпеки, так і умов ліцензування. Власне, тому й розпочато було масову перевірку об’єктів грального бізнесу. Власникам тих залів, у яких виявили порушення вимог, не будуть продовжувати ліцензію.

Коломия ВЕБ Портал поцікавився у відповідних служб району і міста, яка ситуація з гральним бізнесом на Коломийщині, які порушення допускались фахівцями азарту і що про це думає наше духовенство. Отже...

Гральний бізнес: очима податківців... Як повідомили в Коломийській оДПІ, тут на обліку — 14 суб’єктів господарської діяльності, задіяних у сфері грального бізнесу. Цього року працівники оДПІ провели перевірки восьми таких суб’єктів. Перевірками встановлено факти надання послуг у сфері грального бізнесу через 48 нефіскалізованих гральних автоматів. Матеріали перевірок надіслані за місцем реєстрації суб’єктів господарської діяльності (бо 12 із 14 зареєстровані в інших ДПІ, а два більярдні зали — у Коломийській оДПІ). Також виявлено п’ять випадків фактів надання послуг у сфері грального бізнесу без ліцензії. Внаслідок цього тимчасово вилучено 36 гральних апаратів, вартістю близько 530 тисяч гривень. Три адмінпротоколи направлено до суду (складені за ст. 164 КУпАП).

Ще один цікавий штрих, який свідчить про поширення грального бізнесу на Прикарпатті. Фізичним та юридичним особам органи державної податкової служби видали всього, за даними податкової статистики, 3.272 патенти на право надання послуг у сфері грального бізнесу. Однак — лише один (!) суб’єкт підприємницької діяльності, як власник такого бізнесу, зареєстрований на території нашої області. Тобто, азарт у прикарпатців розігрівають "гральні боси" з інших регіонів...

...очима МНС... "На виконання термінової вимоги Держпожбезпеки і Головного управління МНС області, ми провели спільно з органами виконавчої влади позапланові перевірки стану пожежної і техногенної безпеки підприємств відпочинку і розваг, де розташовані гральні зали", — каже начальник відділу Держпожнагляду Коломийського РУ ГУ МНС старший лейтенант служби цивільного захисту Віталій Перцович. — Насамперед ми звертали увагу на наявність усієї необхідної документації для діяльності таких закладів, на стан шляхів можливої евакуації, технічний стан зовнішнього та внутрішнього водопостачання, систем протипожежної автоматики.

Загалом у нас на обліку є три об’єкти грального бізнесу, які розташовані на території району. На момент перевірок (з 11 до 20 травня) вони були зачинені. У місті Коломия є 24 гральних заклади, з яких ми перевірили 11. У багатьох із них виявлено типові недоліки, такі як відсутність інструкції про заходи пожежної безпеки чи пожежної сигналізації, приміщення не обладнані протипожежними дверима, не мають сертифікованих вогнегасників та ін. У двох гральних закладах виявлені недоліки, несумісні з їхньою подальшою діяльністю. Так, приміщення на вулиці Січових стрільців, 18, не обладнане автоматичною пожежною сигналізацією, там не проведено замір опору ізоляції електромереж, відсутня проектна документація на реконструкцію, а також нема другого евакуаційного виходу. Адміністратора закладу притягнуто до адмінвідповідальності, відправлено рапорт в Головне управління МНС на анулювання дії дозволу на початок роботи цього закладу. Ще серйозніша ситуація із залом гральних автоматів на вулиці Стуса, 9. Там узагалі нема дозволу на початок роботи, проектної документації на реконструкцію, автоматичної пожежної сигналізації, сертифікованого вогнегасника, не заміряно опір ізоляції електромережі, зате — в самому ігровому залі встановлено газовий котел! Цьому закладу теж доведеться сплатити штраф, а в ГУ МНС ми відправили рапорт на його закриття.

...очима санстанції... "У нас на обліку два районних гральних заклади, розміщених в Отинії", — розповідає державний санітарний лікар, депутат районної ради Михайло Микитюк. — Був ще один, який на теперішній час уже демонтований. У Коломиї на нашому обліку чотири зали фірми "Ігросервіс", два — "Ігрозахід", і два — ТзОВ "Дніпро-Вікторія". Як відомо, розпорядженням Кабміну на місяць припинено діяльність усіх гральних закладів, а ось ті, що розміщені у житлових будинках, уже не почнуть діяти — на це існує заборона. Так ось, у процесі перевірки, яку ми проводили з іншими службами, виявлено дуже цікаві факти. Усі чотири гральні заклади "Ігросвіту" розміщені у житлових будинках. Крім цього, там ще й площа на один гральний автомат не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам. Те саме стосується обох закладів грального бізнесу ТзОВ "Дніпро-Вікторія". По цих шести закладах винесено постанови про припинення їхньої діяльності. Цікаво також, що на час перевірок заклади грального бізнесу завжди закриті і там ніколи нема власника.

...очима прокуратури... "На час проведення перевірки Коломийською оДПІ взято на облік тільки два суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері грального бізнесу в нашому районі: Чернівецька філія ТзОВ "Клуб-2005" і Івано-Франківська філія ПП "Віта". Вони у встановленому чинним законодавством порядку отримали торгові патенти на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу", — інформує старший помічник прокурора району Ірина Василецька. — Перевіркою встановлено, що деякі суб’єкти господарювання надають послуги у сфері грального бізнесу без торгових патентів на право здійснення такої діяльності. Зокрема, в залі ігрових автоматів у Отинії (вул. Свободи) виявлено сім автоматів, які належать ПП "Фенікс і К" (м. Київ), а торгових патентів нема. По два гральні автомати в робочому стані виявлено також в кафе "Роксолана" в Отинії, та "У стрия Дмитра" у Печеніжині. На них не були представлені ліцензії, патенти, відсутні договори оренди між власниками приміщень і власниками ігрових автоматів. У гральному залі в Гвіздці в робочому стані є десять автоматів, які мають торгові патенти. Однак, тут є дві окремі ігрові зали з більярдними столами, на які патентів нема. Як пояснив регіональний директор Чернівецької філії ТзОВ "Клуб-2005", столи для більярду використовуються суто для аматорських змагань. За результатами цієї перевірки прокурор району вніс подання начальнику Коломийської оДПІ.

Виявлено також порушення вимог Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення": не пройшли медогляд працівники, які безпосередньо обслуговують ігрові автомати у Гвіздці та Отинії. Один із гральних залів у Отинії (на вул. Свободи) розпочав роботу без отримання позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи — а це теж порушення. Санітарними правилами не передбачено розташування гральних автоматів на об’єктах громадського харчування ( в кафе, барах тощо), проте, по два таких робочих автомати виявлено у кафе "Роксолана" в Отинії та "У стрия Дмитра" в Печеніжині. За результатами перевірки прокурором району внесено подання головному санітарному лікарю району.

...очима власника салону... На розмову зі мною він погодився з єдиною умовою: без називання імені й адреси салону. Каже, що вклав у свій бізнес великі гроші: один гральний автомат коштує від однієї до п’ятнадцяти тисяч доларів, а ліцензія — 150 тисяч євро. Якщо Президент підпише закон, мій співрозмовник разом з колегами по бізнесу змушений буде звертатися до суду з позовом проти держави і з вимогою повернути гроші, сплачені за патенти і ліцензії. У масштабі держави це серйозна сума — близько півмільярда гривень. Крім того, у цьому бізнесі задіяні четверо з п’яти членів сім’ї мого співбесідника. Закриття закладу зумовило їхнє фактичне безробіття, загалом по Україні армію безробітних поповнять понад 200 тисяч працівників гральних закладів. На моє зауваження про те, що влада подбає про окрему територію для гральних закладів за межами населених пунктів і не залишить гральну індустрію без роботи, мій новий знайомий тільки засміявся. Він у це не вірить: бо процес нелегкий і тривалий: треба спочатку знайти спеціальну територію, отримати всі дозволи, збудувати нові приміщення для казино і залів гральних автоматів. Хто і коли це буде робити, особливо тепер, у час кризи? Найімовірніше, гральному бізнесу доведеться йти у ще глибшу "тінь"...

...очима духовної особи "Вважаю, влада звернула свою увагу на гральний бізнес украй вчасно", — роздумує над проблемою протоієрей Василь Гаврилюк. — Адже в нашій країні, і в Коломиї зокрема, почалась справжня епідемія ігроманії, це сягнуло загрозливих масштабів. Найгірше, що у мережу грального бізнесу потрапляють діти, невтішна картина і серед дорослого населення. Бог наказує нам жити з того, що ми заробляємо. А гральні автомати — це обман. Одні на ньому наживаються, інші, немудрі, втрачають там свої інколи тяжко зароблені гроші. Мені дуже болить, коли бачу, як люди, немов зазомбовані, вкидають монетки у гральні автомати. Адже за них уже все порахували. Там усе зважено, передбачено. Там чомусь мають бути затемнені вікна — щоб ти не бачив, що вже настає ранок. Годинника там не може бути. А дзвін монет особливо заманливий — для цього розроблені спеціальні сплави. Так, інколи хтось виграє, але задумайтесь: для цього десятки, а може й сотні тисяч людей втрачають свої кошти. Насамкінець, хочу сказати: від того, хто переможе в протистоянні між представниками грального бізнесу і державою, багато в чому залежатиме моральне здоров’я нашої нації.

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі