друкувати


І.Терлецький: Закінчуємо навчальний рік і починаємо готуватись до наступного

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-28 04:55:41
У п’ятницю в усіх школах Коломийщини проспіває свою ностальгійно-малинову пісню останній шкільний дзвінок. Він звіщатиме молодшим школярам про початок довгожданих літніх канікул, а для випускників стане щемним символом прощання з дитинством і порогом до самостійного, дорослого життя.

Про те, яким був цей навчальний рік для освітян і школярів нашого району, веду розмову з начальником відділу освіти Коломийської райдержадміністрації Іваном Терлецьким.

Навчальний рік, що минає, був для нас роком нових пізнань, успіхів, певних проблем. Але, маючи потужну підтримку від районної влади, особисто голови РДА Михайла Вінтоняка і його заступника Мирослава Мацьківа, який є куратором освіти в районі, від голови районної ради Дмитра Неміша і всього депутатського корпусу, нам вдалося успішно справитись із усіма завданнями. Що мається на увазі? Насамперед, торік ми успішно підготувались до осінньо-зимового періоду, нормально перебули зиму без якихось технічних негараздів з опаленням, тобто, було створено всі необхідні умови для повноцінного навчально-виховного процесу. Велику увагу ми приділяли обдарованим дітям, талановитим учителям, пропаганді нових методів навчання. Потужно готувались усі до зовнішнього незалежного оцінювання та підсумкової державної атестації. Ми успішно виступили на обласних предметних олімпіадах. Маємо 23 переможців, тобто, дітей, які посіли 1-3 місця. Нещодавно провели районне вшанування обдарованих дітей, де кожен з них отримав цінні подарунки.

Четверо дітей отримали також премію голови райдержадміністрації. Серед таких дітей – випускник Підгайчиківської школи Віталій Красуцький, який став чотириразовим переможцем обласних олімпіад, і Юля Мала, дев’ятикласниця Коршівської школи, яка виборола перше місце на Всеукраїнській олімпіаді з економіки. 1 червня на обласному святі "Таланти твої, Україно", Юлю відзначать ще раз і подарують за навчальні успіхи ноутбук. Грамотами і подяками були відзначені також учителі, які підготували дітей-переможців, вони наступного року матимуть, як стимул, доплати до зарплатні у розмірі від 10 до 40 відсотків посадового окладу. До обдарованих дітей також можна віднести і наших юних спортсменів, і учасників художньої самодіяльності. В обласному огляді художньої самодіяльності наша делегація була найбільшою, півтора сотні дітей із трьох колективів: хор Корницької школи, танцювальний колектив "Прикарпаття" Великокам’янської школи, ансамбль сопілкарів з Лісного Хлібичина і вокаліст Дмитро Паращук із Турки.

На нараді в області начальник обласного управління освіти Зінаїда Болюк відзначила наш район як кращий з художньої самодіяльності. Багато наших дітей приймали участь у різних конкурсах. Ми маємо добрі зв’язки із Хустським районом Закарпаття і там на конкурсі з нагоди 70-річчя Карпатської України наші діти представили свої малюнки і твори. П’ятеро учнів з нашого району відзначені грамотами і преміями за гарні роботи, подяками Хустського відділу освіти. На святкуванні річниці Карпатської України побувала також делегація освітян Коломийського району. Не можу не згадати і те, що роботи школярів з Ковалівки і Печеніжина посіли перші місця на Всеукраїнському конкурсі декоративно-прикладної майстерності.

Ми намагаємось підтримувати вчителів, які готують успішних учнів, стимулюємо їх доплатами до зарплатні. Таких учителів у нас – понад 70, з різних предметів. Наприклад, торік на День учителя ми відзначили грошовими преміями 189 педагогів, які працюють творчо. Ми маємо також гарні успіхи у спорті. На обласних змаганнях козацького гарту школярі Коломийщини вибороли друге місце. На змаганнях за кубок з туризму у квітні ми посіли перше місце в області. Не відстають від учнів і їхні педагоги: на обласній вчительській олімпіаді освітяни нашого району вибороли теж перше місце. Протягом навчального року, який минає, багато було зроблено і щодо покращення матеріально-технічної бази шкіл району. Якраз тепер проводимо закупівлю хімікатів для хімічних кабінетів наших шкіл. Якщо раніше такими матеріалами була забезпечена тільки одна школа – Гвіздецька – то тепер від неї не відставатимуть в цьому всі школи 1-3 ступенів району. Хто би що не казав про кризу, але ми намагаємось усе найнеобхідніше для шкіл мати. Крім цього, нам вдалося поміняти багато шкільних вікон на сучасні, тепло ощадні. Уже провели тендер, укладаємо угоду і плануємо замінити у деяких школах вікна і двері на суму 350 тисяч гривень.

- Іване Васильовичу, минає другий рік впровадження зовнішнього незалежного оцінювання. Вже є певний досвід, можливість оцінити його плюси і мінуси. Що можете сказати з цього приводу?

- До цього завершального етапу навчального процесу наполегливо готувались і діти, і вчителі. Якісь підсумки можна буде робити тоді, коли будуть усі результати ЗНО. Нововведення цього року – зовнішнє незалежне оцінювання прирівняно до державної підсумкової атестації, яка починається третього червня. З цього приводу є певні зауваження з боку дітей: тестові запитання мають відповідати змісту навчальних програм. Бо це ж не є суто вступні випробування, де завдання можуть бути складнішими чи виходити за рамки шкільної програми. Інакше не треба тоді прирівнювати тестування до підсумкової державної атестації. Думаю, усі зауваження надійдуть до Міністерства освіти, яке зробить відповідні корективи. А що залежало від нас – ми вчасно підвозили дітей на пункти тестування, харчували їх, вчасно виплачували педагогам зарплатню. Плануємо у п’ятницю, 29 числа, повністю заплатити педагогам за травень і почати виплачувати відпускні. У цьому нам завжди йдуть назустріч і районна влада, і фінансовий відділ, яким керує Оксана Попадюк, розуміючи, що не варто створювати напругу в учительському середовищі.

- Як розвивається у районі дошкільне виховання?

- Минулого року ми відкрили шість дошкільних закладів, де створено гарні умови для виховання малечі. Цього року будемо відкривати додаткові групи у чотирьох садках, плануємо також відкрити Мишинський дошкільний заклад, на що вже закладені кошти. Там, де нема дошкільних закладів, будемо готувати дітей до навчання на базі шкіл за кошти відділу освіти. А перспективу бачу таку: у кожному населеному пункті має бути заклад для дошкільного виховання дітвори і належної підготовки їх до школи. Усі ці проблематичні питання ми завжди обговорюємо з Михайлом Вінтоняком, Мирославом Мацьківим, які розуміють усі освітянські потреби і намагаються допомагати в усьому – за що освітяни району їм щиро вдячні. Так само завжди з розумінням ставляться до питань освіти і депутати районної ради зі своїм головою Дмитро Немішем.

- В освіті теж кадри вирішують усе?

- Про це ми вже частково вели мову. Наші педагоги щороку беруть участь у фаховому конкурсі "Учитель року" в усіх номінаціях і досягають добрих результатів. Торік ми мали переможницю – Вікторію Довгошию, вчительку біології з Гвіздця. Поступово переходимо до профільного навчання. У 2010-2011 навчальному році вже перейдемо на нього повністю. Це тягне за собою багато методичної роботи, адже наш район у цьому питанні – серед трьох експериментальних (разом із Косівським і Калуським). За експериментальну зону в себе ми взяли Печеніжинський кущ, там проводиться навчання і керівників шкіл, і заступників, і вчителів – по тих питаннях, які стосуються запровадження профільного навчання у школах району. Працюємо над тим, щоб звузити кількість шкільних округів із теперішніх дев’яти до п’яти-шести. Шкільний освітній округ – це певна кількість шкіл у певному кущі. Тобто, буде діяти базова школа і паралельно з нею – інші, по схожих профільних напрямах. А профіль дитина обиратиме собі сама, незалежно від того, де вона живе. Це тягне за собою вирішення проблеми підвезення школярів, харчування, координації розкладу та ін. Виходячи з цього, ми – в постійному пошуку.

- Цікаво, як виглядає освіта нашого району на обласному рівні?

- Загалом, рейтинг районної освіти визначається за багатьма чинниками. Нам приємно, що лишень щойно стало відомо: наш район посів п’яте місце в області в рейтингу по результатах предметних олімпіад. Для порівняння – у 2003 році ми були на 13 місці, торік – на шостому. Ми по всіх пунктах – у числі кращих. За чотири роки капітально відремонтували 18 спортзалів, маємо вже 11 шкільних музеїв – це теж добрий показник. Сьогодні разом з головою бюджетної комісії обговорювали цікаву ідею – підтримка і пропаганда тих меценатів, які матеріально допомагають нашим школам, преміюють кращих школярів. Крім усього, про добрий рейтинг нашої освіти свідчать професійні відзнаки наших педагогів. Навіть нагородження мене цього року орденом Данила Галицького вважаю відзнакою не тільки моєї праці, а й праці усієї нашої великої і фахової педагогічної сім’ї.

- А ким із випускників гордяться педагоги Коломийщини?

- Про нинішніх успішних дітей ми вже згадували. Є випускниця з Отинії, Наталя Максимчук, яка захищала честь всієї України на Всесвітній олімпіаді з біології в Канаді. Ми гордимося також випускницею Гвіздецької школи Наталею Орнат, яка тепер вивчає філологію в Прикарпатському університеті. Ми гордимося випускником Матеєвцівської школи Євгеном Бутаковим, майбутнім великим скульптором. Усі таланти цих дітей підмічені і розвинуті нашими педагогами, що не може не тішити.

- За кілька днів – літо. Як оздоровлюватимете школярів?

- Діятимуть пришкільні табори, профільний табір у Турківській школі, оздоровчий у Слободі. Плануємо провести також літні туристичні змагання. Плануємо організувати дітям поїздку в музей Степана Бандери, до древнього Галича, в інші історичні місця краю. Делегація наших дітей у серпні поїде на відпочинок до Польщі, у рамках дружніх стосунків з польськими освітянами (взимку, на різдвяні свята, ми приймали дітей з Кутновського повіту у себе). Тепер працюємо над налагодженням дружніх зв’язків із Бартошицьким повітом, де є дві українські школи. Тобто, канікули зовсім не означають, що життя у школах завмирає. Ми закінчуємо один рік, і одразу починаємо готуватись до наступного. Беремо курс на те, аби не відставати від життя, втілювати у навчальний процес усі передові технології, щоб дітям цікаво було щодня приходити до храму науки. Тож хочу подякувати всім педагогам і технічному персоналу наших шкіл за успішний рік, побажати гарного відпочинку і нових сил на рік наступний. Дітям – незабутніх літніх вражень, а випускникам – щасливої стежки в житті й надійних крил, які кожному дає рідна школа.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі