друкувати


Збиткових підприємств в Івано-Франківську стало більше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-28 12:48:42
Не зважаючи на виконання податківцями міста Івано-Франківська планових завдань по забезпеченню надходжень до бюджету у січні-квітні 2009 року, фінансова криза все ж позначилась на діяльності підприємств м.Івано-Франківська.

За результатами поданих декларацій по податку на прибуток за I квартал 2009 р. рівень податкової віддачі склав 0,69 % , що на 0,13 відсоткових пункти менше у порівнянні з даними за 2008 рік, повідомляє ДПА в Івано-Франківській області.

Крім того, 47 суб‘єктів господарської діяльності задекларували збиткову діяльність, загальна сума збитків яких склала 80,9 млн.грн. У порівнянні з даними поданої звітності за 2008 рік кількість збиткових підприємств зросла на 29 підприємств, а сума збитків - на 10 млн.грн. Хоч у порівнянні з минулим звітним періодом 9 підприємств повністю ліквідували збитки на суму 1,7 млн.грн., в той же час 37 нових підприємств задекларували від‘ємне значення об‘єкту оподаткування в сумі 8,6 млн.грн.

Найбільш збитково спрацювали підприємства обробної промисловості, торгівлі та транспорту, які показали найбільші суми збитків. Це: ТОВ "Українська побутова техніка", ТОВ "555-ІФ", ДП СКБ "Оріон" АТ "Родон", ДКП "Електроавтотранс", ПП "Лев".

Основною причиною такого стану підприємств є призупинення їхньої діяльності. Крім того, великою мірою також вплинуло збільшення валових витрат за рахунок курсових різниць та оплачених відсотків банківським установам за користування кредитними коштами.

З підприємствами, які декларують збитки та незначні суми прибутків при значних виробничих оборотах, в ДПІ м.Івано-Франківська проводиться цілеспрямована робота по виведенню їх з такого стану. Для цього в межах чинного законодавства та чіткої взаємодії усіх підрозділів інспекції розробляється дієва система контролю за фінансово-господарською діяльністю таких суб‘єктів підприємницької діяльності, зокрема за повнотою та достовірністю обліку їх валових доходів та валових витрат.

Крім того, з такою категорією підприємств проводиться аналітична та масово-роз’яснювальна робота. Так, в процесі прийому декларацій з податку на прибуток з посадовими особами СГД, які попередньо декларували від‘ємне значення об‘єкта оподаткування, проводились співбесіди, в ході яких проводився поглиблений аналіз та встановлювались причини збитковості. І, як результат, було упереджено декларування збиткової діяльності за І квартал 2009 року 90 СГД на суму 26,2 млн.грн.

З метою відстеження схем мінімізації та здійснення контролю за підприємствами групи ризику в інспекції створено 33 робочі групи по супроводженню діяльності 198 закріплених підприємств. Керівники та головні бухгалтери таких підприємств постійно запрошуються на засідання робочих груп для проведення співбесіди з метою вивчення причин низької податкової віддачі та накопичення збитків, встановлення шляхів покращення їх фінансового стану. Крім того, на таких засіданнях також визначаються перспективи збільшення прибутків платниками податків та погоджуються графіки сплати платежів до бюджету.

Обговорити на форумі