друкувати


Кандидатів президентських перегонів можна розподілити на кілька груп

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-28 11:02:00
Усіх кандидатів президентських перегонів умовно можна розподілити на кілька груп, вважає політолог Володимир Цибулько.

До першої когорти, а саме націоналістично-атлантичного блоку, за його словами можна віднести діючого Президента Віктора Ющенка, Олега Тягнибока та Арсенія Яценюка. "Це ті кандидати, кому притаманна орієнтованість на європейські та національні цінності, на інтеграцію України в НАТО", - зауважує він, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

Наступним, Цибулько виділяє соціалістичний блок, до якого відносить Юлію Тимошенко. І в цьому блоці, за словами експерта, в неї голоси будуть відбирати так звані "ліві" сили – Валентина Семенюк, Василь Волга. Крім того, в площині боротьби проти лідерки БЮТ він виділяє феміністичне дзеркало в особі Інни Богословської. "Богословська є взагалі окремим проектом щодо самої Тимошенко. Похід Богословської в президенти – це окрема технологічна карта. Вона націлена відібрати в Тимошенко виключно жіночу аудиторію. Богословська – безідеологічна, тому ставка буде зроблена на, те, що жінки, більш дисципліновані і складають 55% виборців", - пояснює політолог.

Третім сегментом, він виділяє проросійський блок, який, за його прогнозом, буде ділитися тим же Волгою, Януковичем, Симоненком.

Сергій Тігіпко та Анатолій Гриценко, на погляд Цибулька, увійдуть до атлантичної групи і "виїдатимуть" електорат там. Разом із тим, він зауважує, що креатура Гриценка багато в чому залежить від донорів. "Якщо група кандидатів-спойлерів буде перенасичена, то не буде потреби вкладати у Гриценка, адже вже зрозуміло, що його політичний проект не буде здатен подолати у перспективі 3%", - говорить Цибулько.

Експерт не виключає, що незабаром з’явиться ще кілька кандидатів-націоналістів. Також він прогнозує, що спробують про себе заявити "нові соціалісти", оскільки нових лівих, окрім Волги та Беркута, наразі, не заявлено. На його погляд, у президентській кампанії може бути використаний і фактор російського націоналізму, адже вже сьогодні видно з яким психологічним надривом відбувається фінансування проекту "Родина" в Україні.

"Попри це, як не парадоксально, але можуть з’явитися і кандидати від кримських татар, русинів, тощо", - зазначає Цибулько. За його словами, нинішня кампанія є цікава тим, що регіональним елітам доведеться обирати не тільки свого кандидата, але і певну доктрину для кожної області та міста. З огляду на це, політолог не виключає, що серед кандидатів може з’явитися і Леонід Черновецький.

"Зараз якраз вирішується, яка саме модель буде реалізовуватися. Якщо ставка буде зроблена на капсулювання невеликих електоральних груп, тоді цілком ймовірно, що більшість регіональних еліт виставлять своїх кандидатів. Якщо вже потроху заявляється, що Кінах виставляє свою кандидатуру, а як відомо, він представляє бізнес-інтереси Миколаївського регіону, Богословська - Харківщини, то не виключено, що ця система продовжиться. Але в такому разі, окрім функції завоювання електорату для першого туру, це ще й буде функція консолідації електорату у другому турі під певного кандидата", - додає Цибулько.

Обговорити на форумі