друкувати


На чеських грошах може зявитись реклама

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-27 04:15:32
Одне з чеських рекламних агентств активно рекламує нову послугу - розміщення рекламних оголошень прямо на грошових купюрах, що випускаються Чеським національним банком (ЧНБ). Мова, зрозуміло, не йде про те, що Центральний банк країни буде друкувати спеціальні "рекламні" серії банкнот.

Рекламщики планують випускати спеціальні стикери, що будуть наклеюватися прямо на купюри, у лівий нижній кут. Парадокс полягає в тому, що з формальної точки зору несподівана ініціатива рекламного агентства є цілком законнa - ніхто просто не міг передбачити, що ідея розміщати рекламу на купюрах узагалі комусь прийде в голову. А що не заборонено - те дозволено, з цим минулого змушені погодяться й офіційні представники чеського Центробанку. При цьому, як повідомляє телекомпанія TV «Prіma», співробітники Чеського національного банку перебувають у стані шоку і протягом декількох днів просто не могли виразно висловити свою позицію стосовно того що відбувається.

Агентство, що пропонує розміщення реклами на грошах затверджує, що в нього є відповідний дозвіл Чеського національного банку. Останній же, у свою чергу, затверджує, що усього лише відповів на офіційний запит цієї компанії, у якому запитувалося, чи є порушенням законодавства розміщення на грошових купюрах якоїсь додаткової інформації. От як звучить офіційна відповідь ЧНБ: "Розміщення на банкноті рекламного стикера порушенням карного законодавства і взагалі яких-небудь правових норм не є". "Ми повинні цей випадок добре вивчити і тільки потім прийняти рішення, як у цій ситуації діяти далі. Якщо реклама дійсно потрапить на гроші, це стане історичним прецедентом. Такого ще ніколи в нас не було, - говорить прес-секретар ЧНБ Марек Петруш.

Чи означає це, що найближчим часом хто завгодно зможе продавати рекламу на чеських купюрах? "Я б не став затверджувати, що це можливо. Якщо в результаті наклеювання рекламних матеріалів купюра буде ушкоджена, то ми її визнаємо недійсної і вилучимо з обороту", - затверджує прес-секретар ЧНБ. Однак представник Чеського національного банку так і не зміг відповісти на запитання, як бути в тому випадку, якщо купюри ушкоджені не будуть, наприклад, якщо рекламний стикер у будь-який момент можна буде відклеїти. Тому не можна виключити, що реклама на чеських грошах найближчим часом усе-таки з'явиться, повідомляє Укргазета в Чехії.

Обговорити на форумі