друкувати


Техніку в оренду…на халяву

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-27 02:35:41
Коршівське професійно-технічне училище № 32 віддало сільськогосподарську техніку вартістю 100 тис грн. "у добрі руки" приватних осіб з сусідньої області. Дирекція ПТУ не лише не отримувала гроші за оренду сільськогосподарської техніки, а й сплачувала кошти за зберігання машин. Цей факт встановили ревізори КРУ в Івано-Франківській області під час планової ревізії.

Одним з джерел надходжень додаткових коштів на баланс навчальних закладів є здача в оренду техніки. ПТУ № 32 на своєму майні вирішило не заробляти. Віддало робочу сільгосптехніку загальною вартістю 100 тисяч гривень, серед якої комбайн, прес-підборщик та розкидач, на зберігання до сусідньої області і періодично закуповувало запчастини для них, повідомляє прес-служба КРУ в Івано-Франківській області.

Старший механік ПТУ пояснив, що комбайн та прес-підборщик знаходяться на зберіганні в КП "Укркирсервіс". Цікаво, що за зберігання цілком робочої техніки ПТУ № 32 зобов’язувалося сплачувати щомісячно 110 гривень. Не зважаючи на те, що комунальне підприємство "Укркирсервіс" використовувало комбайн під час жнив, ПТУ не отримувало кошти за використання техніки. Сам комбайн знаходився на території Тернопільської області. І жодних договорів про оренду техніки та про надання послуг не укладалися.

Ще один цікавий факт. Не зважаючи на те, що сільгосптехніка не використовувалася училищем, ПТУ регулярно закуповувало запчастини для переданої у користування техніки комунальному підприємству. Так, згідно накладної, училище у 2007 році придбало запасних частин для комбайну на суму 2,3 тисяч гривень. Відповідно до акту списання, всі ці запчастини були встановлені на комбайні, не зважаючи на те, що ця техніка знаходилася за межами області з 2006 року.

Можна сказати, що закупівля запчастин для списаної або неіснуючої техніки – ще один вид діяльності ПТУ. Для списаного причепа у 2008 році було закуплено запчастин на суму 780 грн. До речі, більша частина списаної техніки продовжує знаходитися на балансі училища.

Окрім цього, згідно актів державного технічного огляду, училищем не використовувалися три транспортних засоби. Причина – їхня несправність. Проте, податки за них платили справно. За останні два роки держава заплатила транспортного податку на суму 5,5 тисяч гривень.

Ревізорів КРУ здивував ще один факт. Під час проведення інвентаризації встановлено, що автомобіль ГАЗ-53 вартістю 30 тис грн, не був зареєстрований в органах МРЕВ. Ним і не користувалися. Чому ПТУ не використовувало робоче авто у чудовому стані (1992 року випуску), теж поки що залишилося загадкою.

Загалом діяльність Коршівського професійно-технічного училища завдала збитків державі на суму 59 тисяч гривень, а неефективність управлінських дій з боку посадових осіб ПТУ призвела до втрат на суму 111 тисяч гривень. Матеріали справи передані до правоохоронних органів.

Обговорити на форумі