друкувати


У Ворохті на базі "Авангард" спортсмени отримують крила

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-26 05:57:00
Між мальовничими пасмами Карпат та попри блакитну стрічку дзвінкого Прута у Ворохті розташувалася унікальна база "Авангард". Про її особливість Коломия ВЕБ Порталу розповів Микола Калганов, завідувач майновим комплексом навчально-спортивної бази "Авангард".

База "Авангард" - це єдиний спортивний комплекс трамплінів в Україні, який був побудований в 1973 році. Він унікальний для України, тому що має всі умови для активного відпочинку (трампліни, гірськолижна траса, спортзал) Він був розрахований на те, щоб там проводити міжнародні змагання та чемпіонати України. В даний час тут змагаються між собою спортсмени на зимових та літніх чемпіонатах України, Кубку України та міжнародних змаганнях Кубку Карпат. Минулого року проводився Всеукраїнський велосипедний екстрім-марафон.

Раніше проводилося відповідне фінансування, за рахунок якого заклад тримався на плаву, але десь п’ять років тому почався катастрофічний занепад бази. На сьогоднішній день база "Авангард" є профспілковою, тобто власники це – профспілки області. Був період, коли база занепадала та буквально розвалювалася, господарі вирішили залучити інвесторів для порятунку приміщень та трамплінів. Складена інвестиційна угода між профспілками та інвестором про те, що відновлена база має приносити значні доходи.

За допомогою значних грошових вкладень заклад планується реконструювати: відремонтувати спортивні споруди та готельний комплекс в цілому. Пройшов рік, але роботи ще багато. Вже відновили деякі номери, частково упорядкували територію бази, яка займає площу 5,5 га. Також перекрили дах спортзалу, оскільки він вже був практично зруйнований. Саме приміщення також зазнає згодом значних змін, тому що приїжджає багато гандбольних, баскетбольних команд. На території бази в них проводяться збори. База досі приймає спортсменів. Їм проживання гарантується за зниженими цінами. Зараз там проходять навчально-тренувальні збори збірної України по стрибках з трампліну та по двоборству.

Поряд з людьми, які роблять честь Україні, проживають і звичайні туристи. Вони для себе можуть знайти у Ворохті спокій та відновити фізичні сили. На території бази ростуть здебільшого хвойні ліси, що добре впливають на людей з хворобами бронхо-легеневої системи. В літній період "Авангард" пропонує не менш цікавий відпочинок, ніж взимку. В теплу пору туристів приїжджає навіть більше. Можливі екскурсії різними мовами (англійська, польська та російська) на г.Говерлу, г.Хом’як, на гірські озера з кришталево чистими водами. Ведеться робота по влаштуванню кінних прогулянок. Організовано також зразкове харчування. Правильне споживання якісної їжі – це запорука здоров’я. Кожен для себе сам може обирати корисні страви за помірними цінами.

Конкуренції "Авангард" не боїться! Хоча база розташована за 20 км від гірськолижного курорту "Буковель", але часто-густо туристи їздять кататися на буковельські траси, а проживають у Ворохті. Це в першу чергу спричинено разючою різницею в цінах за номер, які значно дешевші та коливаються від 50 грн за особу і до 300 грн за напівлюкс на двох з передбаченими додатковими місцями. Готель розрахований на прийом 130 гостей і це ще не межа можливостей, тому що до 4-поверхового корпусу планується добудувати ще два.

Черга дійшла до ремонту трамплінів. Вони мають вже вікову історію. Були побудовані на початку ХХ ст. австрійцями. Там надзвичайно сприятливе місце розташування для них, оскільки нема бокового вітру та й сонечко не заважає стрибати.

Користуючись нагодою, поцікавилася у пана Миколи Калганова чи є зірки на небосхилі зі стрибків з трампліну і не була розчарована відповіддю. Має Україна спортсмена, який входить до тридцятки світової стрибкової еліти. Це великий показник. Олександр Лазарович родом із Ворохти та є вихованцем ворохтянської юнацької спортивної школи, яка діє на території бази. Також результатами тішить верховинець Володимир Бощук. Не бракує на нашій землі талантів. Проблема полягає в тому, що екіпіровка для двоборця коштує близько 3 000 євро. Далеко не кожен може собі дозволити таке спорядження.

Власники шукають великі кошти для відбудови гірськолижної траси та підйомника. Також в перспективі планується побудувати кафе-музей з спортивним нахилом. Там будуть в якості експонатів виставлені старого зразка лижі, спортивні костюми, кубки, плакати, фотографії та інша спортивна спадщина минулих літ.

Ворохта – чудовий край в самому серці Українських Карпат. Тут є унікальна можливість для дітей прославити себе та Батьківщину в такому неповторному виді спорту, як стрибки з трампліну. Коли бачиш прекрасний політ спортсмена, дух перехоплює. Люди почали стрибати з трампліну, щоб відчути себе на миттєвість птахом. Хотілося, аби чиновники приділяли увагу на розвиток та підтримку цього красивого виду спорту та не відбирали крил...



Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі