друкувати


Як самостійно перевірити, чи легальна ваша мобілка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-26 03:00:23
Понад 80% мобільних телефонів завозять в Україну нелегально. Щоб захистити права споживачів, запроваджено новий порядок ввезення та реалізації мобільних телефонів, який вже давно діє в більшості розвинених країн. Як дізнатися чи легальний ваш апарат, і чи не загрожує йому відключення, обговорювали у програмі "Український вимір", виробництва КГ ESG.

На кінець квітня у столиці зареєстровано близько 6 тисяч майнових злочинів, з них 40% – це викрадення мобільних телефонів. Начальник ВГЗ ГУ МВС України у м. Києві Володимир Поліщук переконаний – новий порядок реєстрації вплине на те, що крадені телефони згодом не будуть цікавити злочинців, бо такі апарати одразу потраплятимуть до бази даних та їх одразу відключатиме оператор, після цього користуватися ними буде не можливо.

Начальник Українського державного центру радіочастот Павло Слободянюк каже, що від постачальників вимагатимуть тільки одне – протягом 10 днів після завезення мобільних телефонів на територію України, надати інформацію про їхні ідентифікаційні коди IMEI до відповідної центральної бази: «Починаючи з 28 березня всі телефони, які потрапляють в нашу країну, повинні реєструватись. До 30 травня будь-який реалізатор має надати інформацію про залишки продукції. До 30 червня ще можна торгувати телефонами, які не внесені до загальної бази. Станом на 1 вересня і по 30 вересня всі мобільні оператори повинні надати інформацію про всіх абонентів мобільного зв’язку, які на цей час підключені. Їх ми і будемо вважати легальними».

Будь-яка людина, яка купує новий телефон, має перевіряти його одразу і продавці повинні надати таку можливість. Куплений чи привезений з-за кордону апарат треба вносити до митної декларації, вказавши його номер.

Якщо хочете перевірити самостійно, наберіть відповідну комбінацію з таких цифр та знаків * # 0 6 #. Після цього натисніть кнопку виклику і чекайте, поки з’явиться на екрані серійний номер. Його потрібно звірити з номером, що позначений на коробці або під акумулятором. Якщо вони збігаються – ваш телефон у повному порядку. Якщо ні, або вам надійшло повідомлення про те, що ваш мобільний телефон перебуває у «сірому» списку – обов’язково зверніться до найближчого представництва Українського центру радіочастот, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі