друкувати


Прикарпаття: Рафтингом по Дністру

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-26 10:45:19
Рафтинг (сплав по річках в надувних човнах, що зроблені з щільного латексу - авт.) уже давно став дуже популярним видом активного літнього відпочинку. На Прикарпатті, здається, є все для його розвитку: стрімкі річки для екстремалів, тихі й погідні - для любителів кількаденного сімейного відпочинку. Якраз до другої категорії можна віднести й Дністер. Тут уже кілька тижнів триває черговий сезон сплавів.

Дорогою до Галича, де знаходиться туристичний центр сплавів по Дністру, мене увесь час супроводжував рясний травневий дощ. Тому з сумом думалося, що я, новачок, ні на який сплав не піду. Адже з того часу як в дитинстві я випадково впала в річку і ледь не втопилася, велика і стрімка течія мене неймовірно лякає. Але вже через хвилин сорок ніби "на замовлення" любителів дністровських сплавів, дощ припинився.

"Уже принесли рафт, - весело кажуть хлопці, показуючи невеличкий пакуночок та передаючи яскраво-оранжевий рятувальний жилет та каску. - Тримай, ми вирушаємо!" Намагаючись не показати страху, разом з бувалими у бувальцях водниками сідаю в "бойову Ниву".

"Наш Дністер другий за величиною в Україні, й добре пристосований до сплавів, - розповідають по дорозі галичани. - Річка має довжину 1362 кілометрів і протікає не тільки територією України, але й сусідньої Молдови. Тому, якщо туристи обирають багатоденні подорожі, то вони обіцяють бути неймовірно цікавими і насиченими відвідинами багатьох історичних пам’яток в кількох областях".

До речі, водний туризм на території Галича був розвинений ще з кінця XIX сторіччя. По Дністрі із задоволенням плавали австрійські герцоги, барони та польське панство. А в радянські часи річка була відома, як один з найкращих туристичних маршрутів всесоюзного значення. Проте, як свідчать археологічні знахідки, люди в дністрянській долині жили ще з часів раннього палеоліту.

Зупиняємося біля річки. Чоловіки витягають пакуночок, який через 20 хвилин накачування стає великим човном. Я з острахом позираю на водне плесо. "Одягай жилет - допоки топитимешся, вловиш кайф, - жартують хлопці, а потім додають - Не хвилюйся — у нас все безпечно". "А все-таки, чи бувають нещасні випадки?", - продовжую "допит" рафтингістів.

Проте мене знову заспокоюють: "Ми всіх рівномірно розсаджуємо за розмірами і вагою та чіпляємо на ногу додаткову лямку-страхівку. Окрім того, Дністер — річка відносно нескладна, якщо, скажімо порівнювати в гірськими Черемошем чи Прутом. Так, швидкість течії у верхів’ї від 4 метрів за секунду до одного метра за секунду біля гирла. А здоров’я, життя і безпека наших туристів — головне". На кожному надувному човні пливе "капітан" — хтось із досвідчених рфтингістів. І виконувати його вказівки під час сплаву — обов'язково.

Щоправда галицькі водники кажуть, що за дії відчайдухів-"чайників", які самостійно влаштовують сплави, а потім, не доведи Господи, топляться, вони відповідати не можуть. Інша річ, коли на воду виходять професіонали - люди добре підготовлені, які знають правила поведінки на воді, вміють керувати рафтом, катамараном, чи байдаркою.

За словами дністрянських капітанів, рафтинг потребує фізичної сили, витривалості та вміння швидко орієнтуватися на місцевості. В основному це стосується чоловіків, адже їм перепадає веслувати під час подорожі. Хоча що деякі жінки роблять це значно краще. Тому, перш ніж наші туристи сідають в човен, інструктують як треба поводитися під час річкової прогулянки. Це дуже важливо, адже мандрівка Дністром може тривати від одного до десяти днів. На один великий рафт може сідати від 4 до 12 осіб.

Учасники сплаву забезпечуються рятувальними жилетами, наметами, спальними мішками та килимками, великим посудом, для приготування страв, транспортом, для повернення назад. Групу може супроводжувати й кухар. Збираючись у похід, з собою треба мати горня, ложку, миску, ніж, плащ-дощовик, засоби гігієни, капелюха та сонцезахисні окуляри. Не завадить і гумове взуття, адже щоб ходити по кам'янистому дну, кросівки навряд чи підійдуть. Хоча декому подобається й босоніж.

...За неспішною і цікавою розмовою не помічаємо, що вже проплили кількадесят метрів. Навколо річкова гладінь, а мальовничі береги так і проситься на художні полотна або в фотокадр. "Ми все добре продумали, - не без гордості говорять галичани. - Під час сплаву відпочиваючі матимуть змогу і відвідати цікаві історичні місця княжого Галича, старовинні церкви, замки, цілющі джерела і криниці, послухати розповіді досвідчених екскурсоводів, помилуватися неймовірно красивими Івано-Франківщини, Тернопільщини й Буковини, а також порибалити.

А цікавинкою сезону стануть сплави по Лімниці - одній з найчистіших річок Європи. Родзинкою сплавів стане досить швидка течія та невеличкі перекати та повороти, після проходження яких рівень адреналіну в крові приємно збільшується. Увагу привертає маршрут "Під Чумацьким шляхом" з риболовлею під зорями та додаткові відвідини майстерень галицьких художників і скульпторів, у яких можна придбати щось на пам'ять про відпочинок та прогулянки на конях.

...Коли поверталися в Галич, то викупане дощем сонце уже торкнулося краєм Дністра, річки, що цього літа стане для багатьох відкриттям рідного краю та місць, які не гірші за далекі заморські курорт, а, певно що кращі.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Галич (Дністер) для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі