друкувати


Хто за гуцулів слово замовить?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-25 06:30:16
Минуло три місяці з того часу, як Асоціація органів місцевого самоврядування регіону Гуцульщини та державні адміністрації Закарпатської, Чернівецької, Львівської та Івано-Франківської областей направили до центральних органів виконавчої влади Звернення, в якому йдеться про збереження чинності Закону "Про статус гірських населених пунктів" та призупинення дії щодо впровадження нового Закону "Про розвиток гірських населених пунктів", яким передбачено поступову відміну усіх пільг жителям цього регіону.

Про реагування вищих державних органів влади на Звернення горян йшлося на черговому засіданні Асоціації органів місцевого самоврядування, яке відбулося в Рахові Закарпатської області. За словами голови Асоціації органів місцевого самоврядування регіону Гуцульщини Дмитра Стеф’юка, відповідь яку вони отримали з Міністерства регіонального розвитку і будівництва України зводиться тільки до того, що усі все прекрасно розуміють, працюють над допомогою горянам і можливо врахують їхні пропозиції, повідомляє ОДТРК.

Але на жаль те, що учасники Асоціації бачать, що в офіційному проекті не тільки не враховані їхні пропозиції, а держава цілком зняла із себе всі гарантії, спрямовані на захист жителів гірських території. За цим проектом все перекладено на обласні ради. Звісно, що реакція горян — різка.

"Ми бачимо що людям, які проживають у горах, хочуть зовсім відмовити у захисті, - каже пан Дмитро. –Отож ми прийняли знову звернення до Кабміну, Міністерства регіонального розвитку і будівництва, аби ні в якому разі не приймали проект закону про розвиток гірських території. Треба залишити діючий закон при визнання статусу гірських територій. Адже при умові його виконання, можна забезпечити соціальний захист і підтримку населення. А також розвивати інфраструктуру гірських районів".

Обговорити на форумі