друкувати


Чи справді в Україні вимирають чоловіки?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-25 05:01:43
Смертність українських працездатних чоловіків майже в чотири рази перевищує смертність жінок цього ж віку. Такою статистикою поділився на недавніх парламентських слуханнях міністр охорони здоров’я України Василь Князевич.

І загалом показники загальної смертності українців, котрим не більше 44 років, утричі вищі, ніж у державах Європейського Союзу. Чи справді в Україні вимирають чоловіки?

Українські чоловіки живуть менше за жінок

Середня тривалість життя українських чоловіків, після досягнення юнацького віку, становить в цілому 47,5 років, а жінок – 69,5, підтверджує демограф Елла Лібанова. "Переважно в цьому інтервалі ми найбільше втрачаємо і пов’язано це з багатьма факторами, переважно із нездоровим способом життя та зайнятістю (небезпечні професії). Взагалі, в усьому світі чоловіки живуть менше за жінок, але в Україні – різниця просто страшенна. Більша вона тільки в Росії».

А у США смертність загалом зменшується - за 10 років населення зросло тут на 13%, перетнувши торік знакову позначку в 300 мільйонів. Якщо в Україні середня тривалість життя чоловіків (у всіх вікових категоріях) - 65 років, а жінок – 75, то у США - у середньому довше живуть обидві статі, розповідає американський кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн. "Тривалість життя жінок - приблизно 80 років, чоловіків – 74,5. при цьому є ще різниця й між расами. Загалом, тривалість життя повсякчас збільшується. Наприклад, довгожителів (хто дожив до 100 років) у 1980 році було 15 тисяч, а в 2000 році – 77 тисяч».

Основні причини

Зіновій Митник, заступник міністра охорони здоров’я України, констатує, що основна причина меншої тривалості сильної статі, порівняно з прекрасною статтю – шкідливі звички. "Найпоширенішими захворюваннями є серцево-судинні, а найбільше впливає на це тютюнокуріння та алкоголь».

Менша витривалість чоловіків закладена природою, зауважує Микола Бойко, президент Української асоціації андрології та сексуальної медицини. "Біологічно створено, що чоловік не потрібен. І самці в деяких павучків трутні в бджіл, після статевого акту гинуть».

Рання смерть і хвороби представників сильної статі - це проблема не лише України, але інших європейських країн - вважає модельєр Оксана Караванська. І одна з причин "здрібнення» чоловічого роду - криється...у жінках. "Саме вона змушує чоловіка розвиватися комплексом неповноцінності, що прийшло після нашої жіночої повної емансипації. Ці психологічні фактори очевидно й впливають на здоров’я, тому що все завжди йде через мозок. Може впливає не на смертність, але на кволість - точно».

Рецепт чоловічого довголіття

Спортивному журналістові Валентину Щербачову – 63роки. Але і в солідному віці він може не один раз підтягнутися на турніку та пограти у футбол на висоті понад 8 тисяч метрів над рівнем моря – у Гімалаях. Хоча рецепт порятунку чоловіків – не обов’язково в екстремальних захопленнях. "Завжди потрібно шукати щось цікаве. Я беру рюкзак і подорожую по Україні, знаходжу цікавих людей. Депресивний стан, особливо у молоді, коли немає перспектив та виходу, може бути. Але піднятися зранку, зробити елементарну зарядку та пробігтися – це все не потребує додаткових коштів та не впливає на Ваш бюджет».

Незважаючи на те, що показники смертності в Україні залишаються високими, торік, порівняно із 2007 роком, вони зменшилися. За 3 місяці нинішнього року зареєстровано понад 160 тисяч смертей. Торік було 207 тисяч смертей, за даними Міністерства юстиції України. У 4 регіонах – на Волині, Закарпатті, Рівненщині та Києві - кількість народжених перевищила кількість померлих. А середня тривалість життя чоловіків - 65 років, жінок - 75, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі