друкувати


Один день зіркового життя в Коломиї, або скільки коштує одружитися

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-25 04:27:09
Коломия досить невелике містечко. Тут всі всіх знають, якщо не знають, то принаймні, чули. Ну, а якщо так сталося, що і не чули, то ви маєте можливість "прославитися", влаштувавши гучне весілля. Скільки на сьогодні коштує пов’язати дві долі по-коломийськи дізнавалися журналісти Коломия ВЕБ Порталу.

Скільки в місті є пар, стільки побутує і думок про те, яким має бути весілля. В першу чергу варто рахуватися із наявністю шелесту купюр чи дзенькітом копієчок в гаманці. Немаловажливим є номінал банкноти. Влаштувати бенкет достойний королів допоможуть папірці із зображенням Григорія Сковороди, а ще краще із якимось поважним іноземцем з США чи з Євросоюзу.

Також на загальну ціну весілля однозначно впливає і вік молодят. За власними дослідженнями споглядається тенденція до оберненої пропорційності: чим молодша пара, тим більшого розмаху весілля прагнуть; відповідно більш зрілі молодята прагнуть зекономити та вже не хочуть помпезності (мабуть тому, що в основному покладаються на свій гаманцець).

Все більше українці інтегруються в Європу, їздять за кордон, дивляться романтичні мелодрами з класичним американським закінченням. Красиві весільні церемонії, фата близько 3м, дружки в однакових сукнях, лімузин, гарно прибраний зал – все це стає модним. Багато молодих людей обирають саме такий сценарій весілля. Такі забави коштують найдорожче і без багатого принца чи батьків в Італії не обійтися.

Для початку трішки лірики...
Існує легенда, за якою колись чоловік і жінка були однією істотою. Від народження і до самої смерті вони були щасливими, але одного разу їм позаздрили боги, та розділили навічно. З того часу люди приходять у світ самотніми. В кожного в цьому світі десь є друга половинка. Знайшовши її, люди прагнуть це відсвяткувати.

У народі також кажуть, для того щоб людина була щасливою, їй має тричі в житті пощастити: при народженні з добрими, чуйними, мудрими та розуміючими батьками; в школі (і по житті) з вчителями, які направлять на шлях знання; з подружньою парою... Адже, людина, з якою стаєш на весільний рушничок за обітницею, має ділити сум і радість, бути у злиднях і в добробуті, у здоров’ї та в хворобі... Цей список є безкінечним, бо життя щодня підносить все нові й нові випробування. І далеко не всі витримують удари долі, а дехто просто не усвідомлює суті подружнього життя. По статистиці більша половина подружніх пар розлучається. Невже люди до такого важливого кроку ставляться як до лотереї? Може пощастить... шанси 50 на 50...

Проблема мабуть залягає дуже глибоко в менталітеті нашого народу. По-перше, якщо до 21 року (ну максимум до 25) ти не заміжня, або не одружений, то вже кажуть, що пізно. Куди пізно? Куди поспішати? До 23-25 років людина шукає себе в цьому світі, дуже рідко буває, що попутно знаходить свою другу половинку. Коли люди знайомляться, зустрічаються, їм потрібен час для того, щоб дізнатися один про одного більше. Тут є і друге народне табу. Нема нічого страшного, коли пара для зміцнення стосунків та просто для пізнання один одного трішки спробують жити разом, вирішувати всі проблеми спільно. Адже, погодьтеся, на лавочці морозиво їсти одне, а щодня борщ готувати та шкарпетки прати це є зовсім інше. Якщо все влаштовує, то вальс Мендельсона зазвучить і вже буде впевненість та знання, що очікувати віз завтрашнього дня. Буває, що і не складаються стосунки. Тоді просто не буде псуватися статистика та викидатися величезна сума на весілля. Але не будемо про сумне!

Весілля – це радість, щастя від усвідомлення того, що поряд є друг, який не підведе та не зрадить. Це мить, коли відчуваєш себе на вершині світу, коли всі проблеми відступають, коли звучить солодке слово "Гірко!".

Кошторис весільної забави...
Почнемо з того, що як би там не було, кожен вірить, що весілля буває лише один раз в житті... Намагаються не шкодувати грошей ні на що. В Коломиї весілля зазвичай проходить в один день. Але ті, хто шанують традиції, влаштовують також святкування у п’ятницю. Наречені одягаються у вишиванки, збираються жінки і шиють вінки. Молодь вбирає деревце прекрасними паперовими квітами. Звучать традиційні весільні пісні та виконуються ритуальні танці. Батьки накривають на стіл і молодь вже починає святкувати. І все це обійдеться у кругленьку суму!

В день весілля починається рух з самого ранку. Молода найперше відвідує салон краси, в якому залишить в середньому від 200 до 500 грн за зачіску, макіяж та манікюр. Одяг нареченої мабуть найбільше впливає на загальну суму... Кожна жінка прагне бути найкращою в цей особливий день. Вибір сукні на сьогодні є справою смаку, оскільки вам в салонах міста можуть запропонувати наряди різного фасону, з різних тканин, з чічками чи без них. Парадоксально те, що чим простіше плаття, тим воно дорожче. Більш практичні наречені беруть сукні напрокат, економлячи чималеньку суму. Більш грошовиті панянки можуть отримати в салоні вже готову ексклюзивну сукню, або пошити на замовлення. Та все ж весь наряд з фатою, віночком, рукавичками, туфлями обійдеться від 1500 грн до 6000 грн. Букет на Коломийському квітковому ринку зроблять на будь-який смак від 100 до 600 грн.

Одяг нареченого також не мало на сьогодні коштує. Елегантний костюм можна придбати за 1500 грн, але ще ж потрібна сорочка, краватка, запонки і черевики. Загалом вбрання нареченого обійдеться лише трішки дешевше, аніж його супутниці.

Важливим є весільний кортеж. По ньому громада на вулицях судить про весілля. Якщо багата родина забезпечить кількома "Лексусами", то фурор забезпечено! Більш романтичні натури замовляють з обласних центрів білосніжні лімузини, які за 5 год. Попросять близько 500$.

Завітавши до РАГСу, пара ще залишить в середньому від 100 до 200 грн. Все залежить від того чи будуть присутні гості при розписі, музика та шампанське. Ціна також залежить і від дня тижня. Тут знадобляться обручки, які чомусь часто забувають вдома. В ювелірних салонах колечко в середньому коштує 600-700 грн. Послуги в церкві коштують по-різному.

Весілля в Коломиї модно робити в ресторані, де треба заплатити від 100 до 190 грн за людину. При цьому необхідно забезпечити стіл спиртним, фруктами та випічкою. Більш простішим варіантом є їдальні та великі зали в школах, технікумах та на заводах. Якщо є бажання та гроші, то спеціалісти прикрасять професійно зал та весільний кортеж живими квітами всього близько за 1000 грн.

Щоб гості не нудьгували, замовляють тамаду. В Коломиї такі послуги будуть коштувати від 1000 грн до 2000грн. Музики ж в свою чергу обійдуться в 400-500$. І на всю ніч забава гарантована! Молодята зазвичай бажають пам’ятати ці миті все життя. Щоб час від часу освіжати спогади користуються послугами фотографа та оператора. Фотозйомка буде в Коломиї коштувати від 1000 грн до 2000 грн. Все залежить від того, чи хочуть бачити на фото лише події з РАГСу, чи і з весільної забави. Послуги оператора коштують ще дорожче.

І коли проб’є годинник північ (як у казці про Попелюшку), модно всі гроші, які залишилися у резерві запускати в повітря у формі феєрверків. За хвилину дива можна віддати і ціле маленьке багатство... Та нехай! Молодята кажуть, що щастя не в грошах... але перед першою шлюбною нічкою молодята рахують скільки грошей повернулося вже в новоспечений сімейний бюджет.

За підрахунками середнє весілля в Коломиї обійдеться в 20 000 грн. І звісно ж гості не в змозі "відшкодувати" всі затрати, тому зараз стає все моднішим влаштовувати маленькі вечірки, а гроші потратити на незабутню весільну подорож.

Забава рахується вдалою, якщо наступного дня всі прокинулися не раніше, ніж в обідню пору зі шкляною головою та попсованою печінкою. В місті ще довго говорять про подію. Молодята тим часом їдуть відпочивати зазвичай у Туреччину на медовий тиждень, який буде коштувати близько 1200$.

Щастя та кохання звісно не можна придбати, але за гроші можна купити свято, яке буде пам’ятатися ціле життя. Після одруження треба запастися терпінням і розумінням, щоб дочекатися срібного весілля, переглянути старі фото та відеозаписи, і почути від дітей та родини "Гірко!"...



Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі