друкувати


Святкування Дня Європи у Івано-Франківську (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-25 11:21:52
Польські пляцки їли, арабську каву пили, і тільки про Європу в Франківську говорили.

На івано-франківській площі Ринок, біля ратуші, усі мешканці та гості обласного центру Прикарпаття протягом кількох годин мали можливість скуштувати національні страви різних країн, послухати пісні, подивитися на танці різних народів та більше дізнатися про Євросоюз. Так зустрічали у нас День Європи. Щоправда разом з радісними людьми не було міського голови Віктора Анушкевичуса. Замість нього усіх присутніх привітав його заступник Ярослав Яцишин, який зазначив, що для міста проведення такого свята є символічним, бо і так усі давно вважають себе європейцями, і питання про входження України в ЄС тільки справа часу.

Під час святкування івано-франківським школярам були вручені подарунки переможцям II міської олімпіади з Євроінтеграції. За словами Світлани Уварової, заступника начальника міського управління освіти і науки, окрім грамот і подяк старшокласники матимуть чудовий подарунок — десятиденний відпочинок у Польщі. Таким чином діти на свої очі побачать країну найближчого сусіда України, яка вже є в Євросоюзі. Подарунки отримували й присутні на площі діти й підлітки, які правильно відповідали на запитання вікторини присвяченої Євросоюзу

Увагу присутніх приваблювали десятки іноземних студентів з Національного медичного університету, які ходили по площі у національних костюмах та пропонували почастуватися польськими пляцками, болгарськими овочами та фруктами, арабськими смаколиками. Власне поява студентів з Сирії, Йорданії та Нігерії під час святкування Дня Європи, викликала багато запитань.

"У нашому університеті навчається понад 800 іноземних студентів із 40 країн світу, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу Сергій Федоров, декан факультету підготовки іноземних громадян Івано-Франківського Національного медичного університету, доцент кафедри терапії та сімейної медицини факультету післядипломної освіти, кандидат медичних наук. – Отож незважаючи на те, що відрізняємося за кольором шкіри, культурними та релігійними особливостями, ми, перш за все, — люди, яких мають об’єднувати вищі ідеї. Особливо нас, теперішніх та майбутніх лікарів. Часто у різних країнах, навіть там, де давно немає миру, саме медики працюють пліч-о-пліч, без усякої ворожнечі, рятуючи людські життя, що є найбільшою цінністю. Я переконаний, що на нашій планеті ми повинні жити у злагоді й мирі. Отож ми звернулися з проханнями до міської ради, аби взяти участь у цьому святі. Таким чином можна познайомити наших людей із культурами різних країн. А День Європи став однією з найкращих нагод".

Студенти тим часом показали на що вони здатні. Неабиякого драйву глядачам додали запальні танці курдів, спів веселих дівчат з Польщі, яких публіка вітала, не стримуючи захоплення та емоцій, підкорило виконання "Червоної рути" хлопцями з Нігерії. Багато присутніх на площі казали, що деяким мешканцям України треба би повчитися у представників африканського континенту поваги до нашої держави та й вивчити мову, як це зробили вони.









Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі