друкувати


Змій боятися - в гори не ходити

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-22 03:09:18
Цими днями у змії триває так званий шлюбний період. Вони з потеплінням активізуються, отож стають більш агресивними, а їхня отрута небезпечнішою. Біологи розповідають, що перейматися цим жителям міст не варто. З десяти видів гадюк, які живуть в Україні, отруйними є тільки дві: звичайна і степова. Зустріти їх можна лісах, в горах, на болотах, узліссях, на берегах рік і озер.

У Карпатах гадюки водяться здавна. Місцеві жителі до них тут навіть звикли, але туристи в жодному разі. Тому щороку переляк від зустрічі з плазунами кільком приїжджим таки гарантований. Хоча це не точно, що вони зустрічалися саме з отруйною гадюкою. Фахівці мовлять, що плазуни самі ніколи на людей не нападають. Роблять це тільки тоді, коли вони їх випадково зачепили. Влітку десятки прикарпатців та гостей краю потрапляють до лікарень із укусами.

Цього року область до "зміїного" сезону не зовсім готова. Наразі на Прикарпатті в жодній лікарні області навіть немає вакцин проти отрути. Щоправда є протерміновані. У зв’язку з цим голова ОДА Микола Палійчук доручив начальнику обласного управління здоров’я Любомиру Малофію забезпечити усі лікарські установи, особливо в гірських районах, області протигадючними препаратами.

Медики заспокоюють і кажуть, що до кінця травня з Росії мають отримати ліки, бо в Україні їх не виготовляють. В аптеках Івано-Франківщини буде закуплено 30 доз. Цього має вистачити на всю область. Зрештою сироватка не єдиний препарат проти зміїних укусів. Також лікарі радять при зміїних укусах ні в якому разі не займатися самолікуванням. Якщо вже на вас напала гадина, не можна відсмоктувати отруту, надрізати, припікати чи вирізати рану. Також не варто накладати джгут на укушену кінцівку. Треба лише протерти рану вологою серветкою, знерухомити кінцівку та припідняти потерпілому ноги. Слід також пити багато води, аби допомогти організму виводити токсини.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі