друкувати


Свинячий грип: реальна загроза чи реальне свинство?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-22 02:46:46
Держкомітет ветеринарної медицини заборонив ввіз в країну м'яса свинини і свиней з США, Мексики, Канади та Нової Зеландії. "У зв'язку з ускладненням епідеміологічної ситуації щодо грипу типу "A" штам H1N1 на території Мексиканських Сполучених Штатів, Сполучених Штатів Америки, Канади, Нової Зеландії забороняється ввезення на територію України з територій вищезазначених країн живих свиней, продукції та сировини з них", - йдеться у повідомленні комітету. Заборона розповсюджується на продукцію, відвантажену після 21.04.2009 року.

Поки-що жодна вакцина у цілому світі не захищає від свинячого грипу і не зрозуміло, які вакцини будуть запропоновані у процесі розвитку нової епідемії.

Римо-католицька церква поширила серед своїх священників інструкцію: причастя треба давати так, щоб не торкатись рота прихожан.

Про реальну загрозу повідомила ВООЗ, яка підвищила рівень попередження про пандемію до п’ятої з шести можливих, найвищої фази. Надалі, в залежності від розвитку ситуації, ця фаза може бути або підвищена, або занижена. У зв’язку з цим, на засіданні Івано-Франківської обласної протиепідеміологічної комісії було створено обласний штаб, завданнями якого є запобігання появі грипу типу "А", штам Н1N1 на території нашої області. Для того, аби мати повну картинку про те, що нам загрожує, журналіст Коломия ВЕБ Порталу мав бесіду з головним державним санітарним лікарем Михайлом Микитюком та іншими фахівцями: ветеринарами, лікарями, фармацевтами. Ось що з цього вийшло.

Для початку з’ясуємо, що це за хвороба така. Отже - довідка про захворювання від лікарні ветеринарної медицини:

Грип свиней - висококонтагіозна гостро протікаюча хвороба, яка характеризується різко вираженою лихоманкою, загальною слабкістю і ураженням органів дихання.

Вірус грипу свиней (ВГС) може викликати захворювання у людей, і навпаки, встановлена можливість зараження свиней грипом людей. Більшість випадків грипу свиней викликані вірусом Н1N1, значно рідше зустрічається вірус Н3N2. Вперше вірус був виділений та ідентифікований лише в 1931 році і визначений як А (Айова). Подібні штами грипу свиней були виділені в ряді країн Європи і в США. Встановлено антигенну спорідненість між вірусами грипу свиней (Айова) та птиці (Шотландія). Вважають, що свині можуть бути резервуаром і для людських пандемічних штамів. Під час спалахів грипу свиней в Європі, взимку 1990-1991 років, крім класичного серотипу Н1N1 був виділений також Н3N2. Встановлено, що дивергенція між свинячим та людським вірусами грипу відбулась в 1905 році. Порівняння вірусу грипу свиней Н1N1 вказує на те, що гемаглютинін вірусу грипу свиней Н1N1 активно не змінювався щонайменше 50 років в протилежність активному антигеному дрейфу штамів вірусу грипу людини. Насамперед це пов'язано з менш вираженим імунним пресингом на свинях, як коротко живучих, та з тим, що їх вірус швидко передається на сприйнятливих тваринах, але при нормальних умовах утримання хвороба триває 7-10 днів і летальність серед свиней не перевищує 5%. Крім того, вірус грипу свиней не стійкий до фізичного і хімічного впливів. Температура 600С впродовж 20 хвилин повністю інактивує вірус грипу.


- Пане Михайле, - запитую в головного державного санітарного лікаря, М.Микитюка, - що це за нова біда на наші голови – то курячий грип нас підстерігав, то тепер уже свинячий?
- Узагалі відомі три типи вірусів грипу: А, В і С. Віруси типу А зазвичай викликають пандемії (що ми, не доведи Господи, можемо незабаром спостерігати), вірус В провокує епідемії, а С – поодинокі випадки хвороби. Найгірше, що вірус А постійно змінюється, тому дуже важко з ним боротися. Ускладнює проблему і те, що ця інфекція передається повітряно-крапельним шляхом від хворих до здорових. Крім цього, люди дуже сприйнятливі до неї. А стрімкий розвиток транспортних можливостей дозволив інфекції за порівняно короткий час поширитись практично по цілому світі. Та головне, що ця біда, як ви кажете, дуже стійка до більшості противірусних лікувальних препаратів. А щодо курячого грипу, то існує вже дослідження про те, що свинячий грип набагато серйозніший за свого попередника. Бо симптоми курячого грипу проявлялись одразу, його можна було діагностувати за короткий час після інфікування. Натомість свинячий – підступніший. Інфікована людина довший час може нічого не відчувати, заражаючи довколишніх. Так само і зовнішні, і лабораторні ознаки хвороби з’являються не одразу. Найнебезпечніший цей грип для дітей раннього віку та для осіб старшої вікової групи, особливо для тих, хто має хронічні захворювання дихальної, серцево-судинної систем, а також алергічні хвороби. Свинячий грип здатен навіть активізувати хронічну хворобу.

- Який ступінь ризику для нас, і що би ви порадили мешканцям краю?
- Найбільше ризикують ті, хто планує провести відпустки чи поїхати у відрядження до котроїсь із країн, де є випадки хвороби: США, Мексика, Канада. Всі, хто планує невідкладні поїздки, мають бути поінформовані туристичними фірмами про загрозу інфікування, дотримання заходів безпеки. А хто повертається з країн, де зареєстровані випадки грипу, особливо при відчутних хворобливих симптомах, мають негайно звернутись за медичною допомогою.

- Чи можливо якось уберегтися від свинячого грипу?
- Найбільш надійним засобом боротьби з цією хворобою є щеплення. Однак, зрозуміло, що для розробки вакцини, її випробування і промислового виробництва необхідний час. Отож наразі про дієву профілактику говорити не доводиться. Головне, остерігатися інфікування.

Що стосується вакцинації. Існує думка, що усі новомодні хвороби, які раптом нізвідки зявляються і починають складати загрозу для людей, насправді – добре продуманий комерційний проект. Ось що повідомляють про це різні джерела інформації.

"У 1976 році уже був "свинячий грип". Це було в США. Була швидко створена вакцина, провакцинували 50 мільйонів американців, а потім виявилося, що це пустий звук. Виявилося, що вакцина покалічила величезну кількість людей. Було виплачено 100 млн. дол. компенсації. І цього разу інформація про "свинячий грип" витекла від тієї ж організації, яка колись уже пробувала його імітувати. Це - американський Центр контролю за інфекційними захворюваннями. Ноги звідти ростуть. Стоїть страшний крик: "Небезпека!", як було і з пташиним грипом. Пройде трохи часу, і закінчиться це нічим. Не буде ніякої пандемії. Покричать, і під шумок потечуть величезні гроші. Імунізація на сучасному етапі - це бізнес, і нічого окрім бізнесу. Коли це розуміти, зовсім інша картина вимальовується. Кампанії з пропаганди імунізації утримуються виключно на гроші фармвиробників. Це дуже відомий факт. Фармбізнес, як і будь-який бізнес, має тенденцію до розширення і до відкриття нових ринків. Нові ринки - це ми з вами. Тому задекларована користь від вакцин апріорі протирічить цілям, які є у виробника - отримання прибутків. Якби вакцини нас виліковували, то фармкомпанії збиткували б. Здорові люди - це страшний сон для фармбізнесу. На вершині всього цього стоїть ВООЗ як найголовніший дистриб’ютор усіх вакцин у світі. За його рекомендаціями витягуються гроші зі спонсорів, витягуються гроші з бюджетів країн. Далі йдуть міністерства охорони здоров’я країн".

А цю історію мені розповів один з підприємців, який провадить у Коломиї власний фармацевтичний бізнес. Він виклав версію про свинячий грип у світлі відомих йому фактів.

У лютому 1976 року на американській військовій базі Форт-Дікс у штаті Нью-Джерсі був сильний грип. Один із хворих, рядовий Девід Льюїс помер після того, як солдатів змусили зробити восьмикілометрову пробіжку. Розтин показав, що він захворів на грип, який викликав вірус дуже схожий на вірус "іспанки" зразка 1918 року, котра забрала мільйони життів у всьому світі. Схожий вірус знайшли і в чотирьох інших солдат, а пізніше - у мешканців цього штату. Доктор Девід Сенсер, голова Центру з контролю над захворюваннями США, висловив припущення про необхідність повної імунізації населення США, щоб запобігти жахливій епідемії "свинячого" грипу. Цю ідею спершу підтримав міністр оборони США, а потім і президент Джеральд Форд. Коли 34 млн. американців було щеплено, програма повної імунізації населення США зупинилася. Серед прищеплених почастішало виникнення синдрому Гійєна-Барре (1 випадок на 100 тис. серед щеплених проти 1 випадку на 700 тис. не щеплених). Синдром Гійєна-Барре - одне з дуже складних захворювань периферійної нервової системи…

На програму імунізації США витратили 135 млн. дол. Ще 90 млн. дол. виплатили за позовами від потерпілих від ускладнень, що виникли після щеплень…

Так чи інакше, але є на всю цю колотнечу і зовсім нестандартний погляд. Мій кум живе у селі, має файну господарку, вирощує худобу і, звичайно ж, свиней. У нього свій, теж зацікавлений у результатах, підхід до свинячого грипу. Спочатку кум боявся, аби його поросят не забрали та не знищили через ту кляту хворобу. А тепер, послухавши різну інформацію, він каже, підкручуючи хитро вуса: а може й добре, що наші люди почали боятись того заморського м’яса і сала. Бо нічого кращого за вирощену на чистих кормах свинку не може бути. І не треба нам сюди завозити різну хімічну свинину, та ще й грипозну. Може, цей заморський грип якраз допоможе відродити наше традиційне українське тваринництво? Будемо споживати своє, рідне, здорове – то й ніякі привізні бацили нам не будуть страшні!

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі