друкувати


Де на світі я не буду — коломийської дороги не забуду...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-21 04:50:07
Кожного водія, а також всіх пасажирів, як приватного транспорту, так і громадського цікавить питання доріг. На цю нелегку тему журналіст Коломия ВЕБ Порталу спілкувалася з Михайлом Білоусом, заступником Коломийського міського голови.

Для проведення ремонтних робіт є обов’язковою наявність тендерної процедури. Тендер був проведений в березні. Серед трьох учасників його виграла фірма "Калина" і вона практично, як тільки дозволили погодні умови, розпочала робити ремонти. На сьогоднішній день проведено ремонт повністю вул. Карпатської. Після того вони зробили ямковий ремонт вулиці Криничної, Валової, Шкрібляка, Чайковського, бул. Л.Українки, Антоненка-Давидовича, Міцкевича, Шкрумеляка, Грушевського (від кільцевої розв’язки до вул. Шкрібляка), Шевченка. Зараз черга дійшла до вулиці І. Мазепи та Петлюри, тобто спочатку ремонтують стратегічні магістральні вулиці, по яких проводиться в’їзд з міста і виїзд. І лише тоді дійде черга до центральних вулиць: Січових Стрільців, Бандери та ін.

Ремонти планується проводити на деяких ділянках у кілька етапів. Спочатку закриваються основні ями, а потім буде йти асфальтоукладач і нанесе суцільний шар покриття. Тобто зараз ми не можемо казати, що ремонт зроблено повністю, але основні проблеми ми зняли, щоб не було тих ям, щоб люди могли нормально їхати, - зауважив заступник міського голови.

Багатьох краян цікавить доля перехрестя вулиць Мазепи та Богуна. Багато мандруючих людей знайомляться з містом, проїжджаючи по вул. І.Мазепи. На сьогодні це знайомство є болючим для автомобілістів, оскільки на цьому перехресті стільки ям, що неможливо обминути одну, щоб не в’їхати в іншу. Михайло Білоус заспокоїв, що на цьому тижні по вулиці планується зробити ремонт, а на даному перехресті здійснять капітальний ремонт. Старе покриття буде знято і постелять суцільний асфальт. Робота буде коштувати близько 200 тис. грн. Проблему на цій ділянці шляху надіється заступник міського голови зняти на років 8-10. Це питання для нього є принциповим. Такий самий ремонт буде проведено на виїзді вулиці Криничної на вул. А.Міцкевича.

На сьогоднішній день, щоб врятувати всі наші дороги, треба робити суцільне покриття. Один кілометр укладеного асфальту коштує більше мільйона гривень. Місто має 47 кілометрів доріг. Планових надходжень на ремонти покриття на рік є 1 700 000 грн. Ці цифри говорять про все... Коломийська влада, на жаль, не має ні чарівної палички, ні друкарського верстату, ні художника-віртуоза...

Михайло Білоус вніс уточнення, якщо зробити 1-2 кілометри доріг на рік капітально, а решту залишити без уваги, то коломияни не зрозуміють. Цим і керується міська влада.

Фірма "Калина" походить з Коломиї та вже має великий досвід у проведенні подібних робіт. Вони виконують роботи досить якісно, але проблема полягає в тому, що існує термін служби того чи іншого покриття. Ще однією проблемою є те, що всі дороги дали тріщини після зимового періоду, бо їх укладали більше двадцяти років тому і вийшли всі терміни. Вода затікає в усі проміжки в покритті, при замерзанні розширюється, чим тотально руйнує дорогу. Навесні латка, укладена минулого сезону, зберігається, але поряд з нею вже з’являються дві нові. Це є лавиноподібний процес.

На сьогодні дуже мале надходження податків з транспортних засобів. На жаль, ті заплановані на рік кошти, поки що лише віртуальні, оскільки відома кількість зареєстрованих транспортних засобів і всі вони мають в обов’язковому порядку пройти техогляд. 50% грошей цього збору надходить до міського бюджету, але люди не поспішають відвідати ДАІ, тому на даному етапі ще тих коштів, які планово вже мали б поступити, їх нема. Таким чином, отримуємо недофінансування. Згідно чинного законодавства всі мають пройти технічний огляд і сплатити цей податок, але якщо люди прийдуть під кінець року, то ці гроші тоді вже будуть недоречними для ремонту доріг. Підприємство "Калина" вже виконала більший об’єм робіт, ніж оплачено. Міська рада намагається вчасно платити за ремонт доріг.

Також не можна було обминути такого питання, як штрафи за порушення правил дорожнього руху. Адже наші водії не економлять на задоволенні власних бажань, чи-то є зупинка в зручному, але забороненому місці, чи-то перевищення швидкості. Суми, які зараз сплачують порушники , вражає! Пан Білоус пояснив, що на рівні уряду не прийнято законопроекту про цільове надходження грошей, отриманих від штрафів, виключно на ремонти доріг. Вони поступають у загальний фонд, з нього кошти йдуть на енергоносії, харчування, ремонти дахів, санітарну очистку міста тощо.

При теперішньому стані речей має бути складена державна програма, бо дороги є бідою всієї України. Це далеко не локальна проблема міста Коломиї. Столичних можновладців треба запросити проїхатися нашими дорогами, після розлитої кави на дорогий костюм, думаю, проблему ямковості було б знято.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі


Статті по темі:
Коломийські дороги – де, які, скільки
От би вдарити по бездоріжжю 60-ма мільйонами!