друкувати


Громадянство України: Бажаючих з кожним роком все менше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-21 04:13:51
У 1999 році громадянами України стали майже 87 тисяч іноземців, у 2005 – трохи більше 36 тисяч, а у 2008 – 31 тисяча. Претенденти на українське громадянство скаржаться, що ця процедура дуже складна і тривала. Чи так це насправді, з’ясовували учасники програми "Український вимір", виробництва КГ ESG.

За останній рік особи, які отримали українське громадянство, є переважно вихідцями з колишнього Радянського союзу, серед яких найбільше росіян – 40%, молдаван – 14% та узбеків – 10%. З країн далекого зарубіжжя найчастіше приїжджають з В’єтнаму – 2%, Афганістану – 0,5%, Китаю та Сирії – 0,3 - 0,4%.

Начальник відділу громадянства ДДГІРФО МВС України Ірина Фадєєва повідомила, що в нашій країні громадянство набувається за народженням, за територіальним походженням, внаслідок прийняття до громадянства або поновлення у громадянстві, внаслідок усиновлення та встановлення над дитиною опіки чи піклування, у зв’язку з перебуванням у громадянстві України одного чи обох батьків дитини, внаслідок встановлення батьківства, а також за іншими підставами, передбаченими міжнародними договорами. Щоб стати громадянином України треба виконувати основні умови – визнавати і дотримуватись Конституції, припинити іноземне громадянство, пожити на території України протягом останніх 5 років, окрім осіб, які перебувають в офіційному шлюбі з українцями, також потрібно отримати дозвіл на постійне проживання, та володіти і розуміти державною мовою.

Для отримання громадянства за прискореною процедурою треба мати прямих родичів в Україні або перебувати в громадянстві в минулому. А найшвидший спосіб, кажуть фахівці – мати заслуги перед Україною. Це, частіше за все, стосується спортсменів та науковців.

Правозахисник Едуард Багіров не радить звертатися до фірм та організацій, які обіцяють вирішити всі ваші проблеми з отриманням громадянства та значно прискорити цей процес за певну суму. Краще йти офіційним шляхом. Можливо, це буде значно довше, але й ризик зіткнутись з шахраями буде мінімальний, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі