друкувати


Кіно і німці на коломийському вокзалі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-20 08:25:48
Коли у жовтні минулого року розмірений ритм коломийського вокзалу порушили вантажівки, спецтехніка і …гітлерівці з поліцаями, люди спочатку були добряче подивовані. Адже усе було достатньо переконливе – і зброя, і однострій, і антураж. От тільки розмовляли "фашисти" рідною українською мовою, та ще й із відчутним гуцульським акцентом. Як з’ясувалося згодом, на два дні наш коломийський вокзал окупувала київська кіностудія "Медіа.иа". Бо саме наш вокзал найбільше припав їм до вподоби для зйомок військового детективу "Третього не дано" - і по вигляду, і по духу.

І ось, не минуло й семи місяців, як фільм "Третього не дано" уже вийшов на телеекрани. Правда, тут, у Коломиї, режисер Сергій СОТНИЧЕНКО розповідав, що його творчу роботу демонструватиме, найімовірніше, телеканал "Інтер". Невідомо, що сплутало плани кіно творців, але новий фільм почав демонструвати телеканал "ICTV". Уже показано три серії кінофільму, частково знятого у Коломиї. Події військового детективу розгортаються 1944 року на території Західної України. Групу радянських розвідників закинули сюди, щоб з'ясувати місце розташування секретної зброї. Але насправді тут було сховано дещо інше. Щоб дізнатись усі деталі сюжету, треба додивитись кіно до кінця.

Цікаво, що поруч із відомими акторами (у головній ролі – Ігор СКЛЯР) знімались у масовці наші краяни, мешканці Великого Ключева, Мишина, Нижнього Вербіжа Коломийського району, а також актори Коломийського драмтеатру. Так що виконаний у автентичному стилі наш залізничний вокзал не тільки для туристів привабливий. При виборі "натури" для зйомок прибуття німецького ешелону на Західну Україну, ключовим стало те, що тільки на коломийському вокзалі (одному-єдиному на всю Україну!) не було над залізничними коліями ліній електропередач – це одразу визначило "претендента" на зйомки. Так чи інакше, але приємно бачити вокзал, повз який ходиш щодня, на екрані, у епіцентрі подій, які розгортаються в кінофільмі! Уявляю собі, як цікаво бачити у кадрі знайомих чи друзів, які там знімались у масовці. От лиш якби форма на них була не фашистська…

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі