друкувати


Криза не поверне емігрантів додому

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-20 03:54:15
Щодня у наших співвітчизників на устах одне слово – криза. Політики усі біди і проблеми держави списують на кризу. А партії не втрачають можливості підняти власний рейтинг на проблемах суспільства, що виникли зараз. Наприклад, розробляють голослівні програми повернення українців додому.

Проте, українці про ці програми нічого не знають.

Сім’я Андрійчуків виїхала у Німеччину майже десять років тому. Живуть у містечку Нюрнберг, яке розташоване у центральній частині Баварії. Населений пункт один з густозаселеніших в регіоні.

Понад 70% жителів Нюрнбергу працюють у сфері послуг. Раніше у регіоні більшість населення були зайняті у промисловому секторі, проте в еру комп’ютеризації – з роботою, яку виконували люди, тепер справляється машина. 23-річний Олександр Андрійчук виходець з Івано-Франківська працює водієм, розповідає що криза ніяк не вплинула на його життя. Запитую, можливо ціни на продукти харчування різко підскочили. "Я якось не помітив чи піднялись ціни, чи ні, - розповідає хлопець. – Хіба що вартість алкогольних напоїв зросла. Якщо чесно, у нас не така криза, щоб заощаджувати, зароблених грошей мені вистачає, аби забезпечити сім’ю. Звичайно, людей в країні звільняють, але в основному з великих фабрик та заводів. Малий бізнес виявився гнучкіший".

Ще одна українка Вікторія також мешкає у Нюрнберзі, закінчила Дрезденський університет за спеціальністю мистецтвознавець. Закордоном облаштувала власну сім’ю, народила двоє дітей. Зараз жінка перебуває у декретній відпустці. Стосовно державних соціальних програм у підтримку населення у час кризи ділиться, що з квітня кожній сім’ї на одну дитину виплатять по 100 євро одноразової допомоги. "Стараюся економити тільки на продуктах харчування, але це не пов’язано із кризою. Щонеділі нам поштою шлють рекламні буклети із сепер-маркетів, слідкую у яких торгових закладах дешевше, - говорить Вікторія Тимофієва. – Ціни на продукти не зросли, на молочні вироби навіть знизились. Стало важче отримати кредит, банки серйозніше перевіряють платоспроможність клієнта. Прикро, що проходять масові скорочення на автомобілебудівних підприємствах країни. Наприклад Opel звільнив багато людей".

Вікторія говорить, що німецькі медіа практично не висвітлюють стан справ в Україні: - "Хіба що тоді, коли був газовий конфлікт з Росією.

Ще одна українка Аліна Гельдін мешкає в Ізраїлі вже дев’ять років. Дівчина виїхала з сім’єю, коли ще була школяркою. Незабаром отримала громадянство, пізніше відслужила в армії. За ізраїльськими законами усі громадяни, що досягнули 18-річного віку призиваються на військову службу. Сьогодні Гельдін зайнята у туристичній сфері, працює у готелі в адміністративній частині, паралельно навчається за спеціальність управління готельним бізнесом. Розповідає, що з світовою фінансовою кризою суттєво піднялись ціни на туристичні послуги та у сфері обслуговування. "Щодо харчування та одягу ціни навіть знизились, - ділиться дівчина. – Це пов’язано із сезонними розпродажем. Економлю так само як і до кризи. У нас звільняють людей у харчовій галузі, також багато програмістів залишились без праці".

У сусідній Польщі також криза. На тлі зниження попиту на нерухомість та падіння цін, польський уряд розробив програму сприяння купівлі житла молодими сім’ям. Для цього їм видають іпотечні кредити. Поляки сумніваються, що під час економічного спаду, будуть спроможні виплатити кредит за помешкання. Сьогодні пересічна польська сім’я економить на продуктах харчування, особливо на імпортних товарах, які здорожчали близько на 20%, одяг майже не подорожчав. "Ми не купуємо дорогих сортів риби та сиру. Відмовились від екзотичних фруктів що завозяться закордону. - говорить про економію колишня львів’янка, яка мешкає у Кракові Ярослава Угриновська. – Майже вдвічі зросла платня за комунальні послуги, і це неабияк б’є по кишені людей".

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі