друкувати


Ціни на сигарети зросли більше, ніж акциз

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-20 03:34:55
Сигарети стали дорожчими в середньому на 1,5 гривень, виробники перестраховуються.

Ціни на сигарети почали рости, причому більше, ніж того вимагає збільшений акциз.

"Зростання цін на сигарети могло бути не таким високим, менше на 5-10%. Але виробники "під шумок" заклали в ціни ще і зростання прибутків, - впевнений заввідділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтин Красовський. - Так, пачка "Прими" (без фільтру) могла б коштувати не 3 грн., а 2,50 грн., Pall Mall - 5,40 грн., а не 6 грн., "Монте Карло" - 5,90 грн., а не 6,50 грн. Виробники підвищили ту частину ціни, яка не обкладається акцизом, причому всі чотири компанії, які контролюють 99% українського ринку. За нашими прогнозами, підвищення цін призведе до того, що кине палити близько 2,5% українців».

Втім, виробники не згодні з цим і говорять, що підняли ціни так, як того вимагають їх витрати. Причому не виключають, що в червні вартість сигарет може ще збільшитися.

Пояснюють вони це тим, що ростуть ціни на імпортну сировину і на бензин. "Поки ми нічого конкретного не вирішили, чекаємо, як поводитиметься ринок після підвищення акцизів", - пояснює керівник з корпоративних питань однієї з тютюнових компанії Юрій Кишко.

Правда, ціни виросли поки не скрізь і не на всі марки. У багатьох торгових точках ще продають куриво за колишніми цінами.

Скажімо, в Києві зараз можна знайти пачку Next за 3,25 грн., а в кіоску через 100 м така ж коштує вже 5 грн. Реалізатори пояснюють це тим, що на їх складах скупчилися досить багато запасів із старими акцизними марками.

"Поки по нових цінах у нас продається тільки Next, "Честерфілд", "Мальборо", "Бонд", "Парламент". Але купувати менше не стали, - ділиться спостереженнями продавчиня з сигаретного кіоску Людмила. - Буває, людина розвертається і йде, почувши нову ціну, але потім все одно повертається. З чуток, на складі старих запасів вистачить ще на тиждень". А в деяких кіосках сигарети з новими цінами поки прибрали з вітрини, щоб не бентежити покупців.

"А я взагалі вирішив, що тепер курити кину. Не хочу переплачувати", - розповідає Олексій Юрійович, курець з 15-річним стажем.

"Поки що палю, тому що купую по старих цінах, але як тільки запаси закінчаться, палити кину", - згоден з ним курець Ігор, повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі