друкувати


Гуцульщина очима польського туриста

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-20 03:28:11
Польські туристи продовжують їхати в Україну. Саме про це наша розмова з Пьотрем Янчареком із Клубу мандрівників. Пьотр журналіст, він займається популяризацією туризму в Україні, публікує дописи часто в формі репортажів у польських мас-медіа, здебільшого про Гуцульщину.

І перше запитання до Пьотра Янчарека - чому саме Україна опинилася у колі його зацікавлення, а не скажімо модна Іспанія ?

Тут, у Польщі, ми про Україну мало знаємо. Інформації не вистачало, а моя інтернетна сторінка, присвячена перш за все, Гуцульщині. Саме цей регіон мені дуже сподобався, я часто туди подорожую, люблю туди повертатися. І мені хотілося поділитися своїм знанням з іншими. Завдяки цій інтернетній сторінці http://poznajukraine.com/, яка існує вже 4 роки, багато людей дійсно довідалося про Гуцульщину і вже навіть відвідали цей регіон.

Ідея така, – надати людям необхідну інформацію для організації, наприклад, подорожі у ті краї. Інколи я й сам організовую групи і на Гуцульщину ми їздемо невеличкими групами.

Тобто, на початку була сторінка в Інтернеті, а потім почалися мандрівки на Гуцульщину ?

Так, виїзди почалися з ініціативи людей, які почали розпитувати про можливість подібних поїздок, але їм не дуже хотілося їхати самостійно. Тоді ми й почали організовувати 6-8-и особові групи, наймати транспорт і відвідувати Гуцульщину, ходити горами.

Окрім Гуцульщини, ми при нагоді часто буваємо і в інших куточках Західної України.

Але, Ви мабуть перед тим як мандрувати українськими горами, пізнали й польські ?

Я люблю Бєщади і цей перехід, з Бєщад на українські Карпати справа природня. Туди часто їдуть люди, які ходили польськими горами, бо вони шукають нових вражень. Чорногора і Горгани їх дуже зачарували. Тамтешня атмосфера близька до наших Бєщад.

А чим відрізняється туристика в польських Бєщадах від туристики в українських Карпатах ?

Ви знаєте, різниць стає все менше. У минулі роки з польського боку була краща інфраструктура, більше готелів, але тепер я бачу, що в Україні туристична база дуже розбудована.

Вже існують досить комерціалізовані райони, наприклад, маршрут Яремче-Буковель-Татарів.Але, ми також знаходимо цікавіші місця, справжню Гуцульщину. Я маю на увазі Верховину, Ясень, Буковець, там ще залишається давня атмосфера. Там найголовніше – це щира гостинність місцевих людей, вони опікуються туристами. А нашим туристам це дуже подобається.

Тобто, можна говорити про збільшення кількості польських туристів в українських горах, чи цей туризм дійсно сильно розвивається ?

На жаль, не дуже розвивається. За моїми спостереженнями кількість виїздів зменшується. Я думаю, що кульмінаційний момент, коли в Карпатські гори виїжджало найбільше осіб, був 2-3 роки тому. Мабуть велика кількість людей, які хотіли побачити ці гори, вже там побували і тепер вони інколи повертаються, а інколи й, - ні.

Натомість, у Польщі, перш за все, не вистачає інформації про Україну, замало промоції сусідньої держави.

З другого боку, існує проблема з пересуванням, - я маю на увазі ті нещасні кордонні переходи. Там люди часто простоюють багато годин, особливо, коли повертаються до Польщі. Це серйозна перешкода для розвитку туризму.

Тобто – проблеми дві, – відсутність інформації і кордонні переходи.

Як можна подолати ці перешкоди на шляху туриста: кордон і відсутність інформації ?

Українська сторона повинна підключитися у промування своєї країни. Бо цього не видно, немає експозицій на виставках-ярмарках, немає інформації в пресі. А в другому випадку, - долання кордонів, - це залежить від польської адміністрації. Це ненормальна ситуація, - повертаючись до Польщі, необхідно простояти 5 чи 7 годин на кордонному переході, бо перевірка триває дуже повільно, адже у всіх, хто перетинає кордон, вишуковують цигарки.

Йдеться навіть не про самі переходи, ця робота погано організована, там мало митників, занадто довго триває обслуговування. Це дивно, що саме адміністративні процедури гальмують розвиток контактів між обома країнами і розвиток туризму. Винні обидві сторони.

Повертаючись до Ваших мандрівок, - де туритсти ночують, де вони харчуються ?

Наші туристи хочуть користуватися приватними квартирами, де є спілкування з господарями. Хоча, люди знають, - є хороші готелі на високому рівні. Одначе, ми цього уникаємо, ми хочемо контактів з людьми, і щоб поїздка була справді цікавою.

А харчуємося також у господарів, вони часто надають також і транспорт, чи навіть екскурсовода-провідника. Усе це добре організовано.

Шкода тільки, що на Гуцульщині немає таких районних туристичних організацій, там кожний діє самостійно. Немає якоїсь спільної організації. Це як на мене – певний мінус. Але, люди самостійно досить успішно обслуговують туристів і всі мої підопічні, після повернення до Польщі, зазвичай дуже задоволені поїздками.

Чи Вам зустрічаються на Гуцульщині туристи з інших країн ?

Туди їздять небагато людей. Я зустрічав чехів, але інших іноземців – не дуже, їх там мало. У горах можна зустріти здебільшого молодих людей з Івано-Франківська, зі Львова, з Києва.

Натомість старші люди користуються традиційними послугами, вони їздять автобусами чи автомобілями, ночують у готелях. Але, я помічаю, що гірські мандрівки стають в Україні популярним видом туризму.

Але, на Вашій рекламці написано, що Ви обслуговуєте не тільки напрямок Гуцульщини, тут є й Одеса, Грузія, Вірменія...

Так, це такі додаткові пропозиції здебільшого для тих людей, які були зі мною в Україні, і тепер шукають чогось нового. І я для них запропонував Кавказ.

А що на Вашу думку, повинна зробити Україна, аби туристи частіше прибували у Карпати, певно якісь культурологічні акції чи стаді-тури для журналістів ?

Усе це існує. Є турбюро, які це організовують, існують різноманітні культурні імпрези. Тільки якби хтось усе це зібрав до купи і зробив такий календар подій: де, коли, за скільки відбувається різноманітних імпрез, куди звертатися якщо цікавишся конкретним видом відпочинку чи спорту. Щось треба робити спільно. Наприклад, Івано-Франківська область повинна б мати загальний туристичний портал.

Щоб люди, приїжджаючи вперше, могли краще орієнтуватися наприклад, у справі транспортних засобів пересування.

Чи для польського туриста подорож на Гуцульщину – справа дорога чи не дуже ?

Ні, хоча люди думають, що в Україні дешево. Ну, зараз це не дешево, але ціни помірковані, вони адекватні якості послуг. Взагалі з цим проблем нема, - виїзди не дорогі.

Ми вже цього року подорожували Гуцульщиною, але зацікавлення не таке активне, як це було 2-3 роки тому. Люди цікавляться, (я ж бачу це по кількості відвідувачів на моїй сторінці), проте люди повинні переломити острах перед подорожжю в Україну. Дехто думає, що це небезпечна країна, а це неправда. А щоб змінити цей стереотип, необхідно організувати такі подорожі. Повернувшись, люди знають, - їхня уява про Україну була зовсім іншою, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі