друкувати


ЗНО: В Коломиї відома кількість абітурієнтів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-20 10:34:40
Вчора в Україні проводилося наймасовіше зовнішнє тестування з української мови та літератури. В м.Коломия оцінювання якості знань проводилося аж у чотирьох школах і було зареєстровано майже півтори тисячі учасників. Про деталі проведення зовнішнього незалежного оцінювання розповіла Вікторія Бойчук, методист зовнішнього тестування інформаційно-методичного центру міста Коломиї.

Головна мета проведення зовнішнього оцінювання - об'єктивне та неупереджене оцінювання рівня навчальних досягнень осіб, які закінчили загальноосвітній навчальний заклад і виявили бажання вступити до вищих навчальних закладів України.

По Коломиї зареєстровано 349 випускників, з них 321 учень зареєструвався для проходження незалежного оцінювання. Це свідчить про те, що переважна кількість дітей прагне стати студентом ВУЗу і здобути вищу освіту. Ще кілька років тому скептики говорили, що вища освіта нікому не потрібна, оскільки знайти потім роботу за фахом неймовірно важко. Але тепер все переосмислено і стало зрозуміло, що Україна розвиватиметься лише тоді, коли на всіх посадах будуть професіонали, які матимуть ґрунтовні знання в своїй сфері. Вища освіта – це вимога сьогодення.

Вже було проведено незалежне оцінювання з ряду предметів, а саме: 6 травня тестування з історії України, 8 травня з біології, 12 травня з фізики, 15 травня з географії, 19 травня з української мови і літератури. Планується ще також провести тестування з математики 26 травня на базі СШ № 2 та СШ №7 м.Коломия, 2 червня – англійська мова (СШ № 2 м.Коломия) та 5 червня – хімія (СШ № 4 та СШ № 6 м.Коломия).

Якщо детальніше говорити про зовнішнє оцінювання з української мови та літератури, то можна відзначити, що було залучено чотири школи. В СШ №1 було зареєстровано 435 випускників, з яких двоє не з’явилося; в СШ №2 – 368 відповідно, не прийшло 64 особи; в СШ №4 – 379 учнів, з яких шестеро не брали участі у тестуванні; в СШ №6 – 270 випускників, не брало участі у зовнішньому оцінюванні 41 дитина. Вікторія Бойчук таку високу неявку пояснила тим, що серед зареєстрованих були і студенти коледжів, і випускники минулих років, в яких не було сильної мотивації та готовності для здачі тестів. Ексцесів не було зареєстровано під час проведення незалежного оцінювання якості освіти, все пройшло спокійно.

Український центр оцінювання якості освіти було створено в 2005 році на виконання Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти в Україні", постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання запровадження зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти", постанови Кабінету Міністрів України "Про невідкладні заходи щодо запровадження зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти". У 2006 році було проведено випробування технологій зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти. А починаючи з 2007 року здійснюється запровадження зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників шкіл, які виявили бажання вступити до вищих навчальних закладів.

Центром оцінювання якості освіти і його підрозділами було розроблено складну процедуру проведення зовнішнього незалежного оцінювання. В цьому процесі задіяно з однієї сторони учасників тестування – випускників, а з іншої – кадри, які пройшли навчання та забезпечують проведення зовнішнього оцінювання. Це – уповноважені особи Українського центру оцінювання якості освіти та регіональних центрів оцінювання якості освіти, відповідальні за пункти реєстрації учасників зовнішнього оцінювання, відповідальні за пункти тестування, помічники відповідальних за пункти тестування, старші інструктори та інструктори, чергові пунктів тестування, відповідальні за пункти перевірки відкритої частини тестових завдань, старші екзаменатори та екзаменатори, фахівці із забезпечення технологічних процесів в Українському центрі оцінювання якості освіти та регіональних центрах оцінювання якості освіти, а також волонтери та спостерігачі.

Перед проведенням незалежного оцінювання якості знань проводяться неодноразові настановчі наради, де залученим особам чітко вказуються їх обов’язки, а також роздаються "дорожні картки". В день тестування учасники з’являються до пунктів проведення незалежного оцінювання до 11:00. При собі випускники повинні мати запрошення від центру оцінювання якості освіти та свідоцтво про народження чи інший документ, який вказує на особу. Пропуск громадян до пункту тестування здійснюється після встановлення їх особи за документами, на підставі яких вони реєструвалися. Встановлення особи, яка допускається у пункт тестування, здійснює персонал пункту тестування. Під час проведення зовнішнього оцінювання в пункті тестування мають право перебувати лише учасники, особи, які залучаються до проведення зовнішнього оцінювання, та особи, які мають на це право згідно із чинним законодавством.

Матеріали привозять на пункти тестування завчасно, але пакети розпаковуються лише у присутності дітей об 11:00. Після чого зачитують права та обов’язки всім присутнім уповноваженим особам.

Робота учасників зовнішнього оцінювання в пунктах тестування здійснюється в аудиторіях групами чисельністю до 15 осіб. Персональний склад таких груп і розподіл робочих місць в аудиторіях формуються Українським центром оцінювання якості освіти. Ця інформація оприлюднюється в кожному пункті тестування не раніше, ніж за дві години до початку зовнішнього оцінювання. Діти розподіляються по пунктах перевірки якості освіти випадковим чином, випускник не може здавати тести в тій школі, в якій навчається.

Кожен учасник зовнішнього оцінювання забезпечується зошитом з тестовими завданнями та бланками відповідей до нього. Після завершення роботи над тестом та повернення бланків відповідей особам, які проводять тестування, учасник зовнішнього оцінювання може отримати зошит з тестовими завданнями для його подальшого використання у власних цілях.

Якщо дитина хоче вийти з аудиторії, то її супроводжує черговий, а робота при цьому здається. Наприкінці тестування залишаються останні троє учасників тестування і при їхній присутності здійснюється пакування та пломбування робіт. Спецзв’язок здійснює транспортування робіт в пункти обробки, де екзаменатори ретельно перевіряють роботи, в яких зазначається розгорнута відповідь. Над кожним тестом працює старший екзаменатор та ще двоє екзаменаторів, які незалежно один від одного ставлять оцінку. А старший екзаменатор, якщо оцінка збігається, затверджує її. А бланки, де відповідь треба обрати серед запропонованих, обробляються комп’ютером.

Результати зовнішнього оцінювання визначаються за підсумками комплексної перевірки виконаних його учасниками тестових завдань за нормалізованою шкалою 100-200 та критеріальною шкалою 1-12 балів (далі - шкала 1-12 балів). Оцінка за шкалою 100-200 балів визначається для всіх учасників зовнішнього оцінювання. Результати за шкалою 1-12 балів виставляються учасникам зовнішнього оцінювання з числа випускників загальноосвітніх навчальних закладів поточного року. Документом, що підтверджує підсумки зовнішнього оцінювання, є протокол результатів зовнішнього незалежного оцінювання. Підсумки клопіткої роботи діти отримують рекомендованим листом по місцю проживання.

Якісна освіта – це квиток у щасливе майбутнє. Міністерство освіти і науки України, запровадивши зовнішнє незалежне оцінювання та моніторинг якості освіти, подбало, щоб цей квиток був однаковим у всіх випускників. І вже кожен сам для себе має вирішити, як цим квитком скористатися.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі