друкувати


В.ЦИБУЛЬКО: Відставка БАЛОГИ не виклик президенту, а стратегія на майбутні вибори

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-19 03:08:22
Усі тільки й коментують рішення президента Віктора Ющенка задовольнити заяву Віктора Балоги про відставку з посади глави Секретаріату президента. Як повідомляють різні джерела інформації, відповідний указ буде оприлюднений сьогодні, 19 травня.

Кажуть, що Ющенко був змушений піти на цей крок, оскільки рішення Балоги піти з посади було остаточним. В той же час, остаточного рішення щодо наступника Балоги на цій посаді поки немає. Так, сьогодні обговорюються дві кандидатури на вакантну посаду - голови Державного управління справами Ігоря Тарасюка та голови Київської обласної державної адміністрації Віри Ульянченко. Не виключений варіант, що перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак виконуватиме обов’язки керівника СП. Учора, 18 травня заступник голови фракції Партії регіонів у ВР Олександр Єфремов заявив, що, за його даними, Віктор Балога вже забрав свої речі з Секретаріату президента і не відповідає на дзвінки Віктора Ющенка. За його словами, це свідчить про втрату Ющенком своїх прихильників та однодумців. Тобто, "регіонали" вважають, що Віктор Балога більше не в команді Віктора Ющенка.

Коломия ВЕБ Портал вирішив звернутись за коментарем з цього приводу до відомого аналітика, народного депутата попереднього скликання, колишнього радника президента України Володимира Цибулька.

- Пане Володимир, існують дві основні версії щодо причин відставки глави СП. Перша – він планує очолити передвиборний штаб Віктора Ющенка під час президентських перегонів і звільняється тому, що не може поєднати одночасно дві важливі посади. Інша – нібито між ним і Віктором Ющенком виникли розбіжності з приводу стратегії президентської виборчої кампанії. Як ви вважаєте, котра із них ближча до істини?

- На мою думку, відставка Балоги – це не виклик президенту. Навпаки, його виборча структура буде складатись із багатьох вертикалей, і якраз на плечі Балоги ляже найтяжча частина роботи. Ідея цієї відставки – насамперед продемонструвати суспільству і опонентам, що президент на виборах не збирається робити ставку на адмінресурс, - адже Балогу називали головним із генераторів мобілізації адмінресурсу на користь президента. Тепер Балозі доведеться займатись так званими "польовими" виборами, тобто, виборами на місцях, без використання спеціальних можливостей. Цією відставкою президент доводить, що він на прийдешніх виборах буде робити гру виключно на політичному ресурсі. Фактично, із відходом Балоги довкола секретаріату створюється таке собі поле компромісу: можуть з’явитися нові прихильники президента, можуть повернутися у його команду старі партнери, старі союзники. Вважаю, що з боку президента – це така своєрідна пропозиція: почати ширші перемовини на предмет майбутньої виборчої кампанії.

- Чи може ця відставка вплинути на розклад політичних сил в Україні?

- Розумієте, політичний ландшафт швидко не міняється. Для того, щоб він змінився, потрібна, як мінімум, інша виборча система. Я думаю, що з відставкою Балоги просто відпав ще один потенційний сценарій – сценарій дострокових виборів. Оскільки якраз Балога був генератором дострокових виборів, то тепер наша Верховна Рада розвиватиметься своїм природнім, так би мовити, шляхом: вона розвалиться без зайвого тиску. Мені здається, що Балога був таким своєрідним громовідводом, на якого перекладали всю відповідальність як і невдахи з президентського табору, так і опоненти. Тож тепер Балога сам врізає себе і оперативних можливостях, але це розгортає виборчу інтригу в абсолютно нове русло.

- Хто, на вашу думку, мав би прийти на місце Балоги?

- Ця посада стає, як я вже казав, жестом компромісу. Тож тепер можуть з’явитися потенційні старі союзники президента. Мені здається, що зі зміною цього сценарію може змінитись політична вага самого секретаріату: своєрідна "усушка і утряска". Адже його вага була розкручена ще й за рахунок персональних якостей Віктора Балоги, його політичному досвіду. Отож сценарій впливу секретаріату тепер зміниться: навіть при його ослабленні може раптом значно зрости вплив іншої структури, скажімо, Національного інституту стратегічних досліджень. Оперативних можливостей є багато. Як свідчить політична практика, якщо потужна постать очолює най дрібніше державне відомство, то воно можне стати наріжним каменем державної системи. Вважаю, саме такий Балога – із розв’язаними руками – потрібен президенту у виборчих боях.

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі