друкувати


"Цинамонове захрущення" Арлінгтона

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-19 01:23:37
З 20 до 30 квітня 2009 року делегація Івано-Франківської Благодійної Громадської Культурологічної Фундації "Цинамоновий Хрущ" перебувала в США, в місті Арлінгтоні на запрошення асоціації міст побратимів Арлінгтона (Arlington Sister City Association - ASCA) та Ради Директорів міста Арлінгтона, штат Вірджинія, США.

Результатом відвідання Арлінгтона стало ознайомлення членів Делегації з функціонування органів місцевого самоврядування та муніципальних підприємств, що надають комунальні послуги та підписання Договору про дружбу між Івано-Франківськом та Арлінгтоном. Цікавим є те, що в міста Арлінгтона дотепер було тільки чотири міста-побратима: Реймс (Франція), Аахен (Німеччина), Сан-Сальвадор (Сальвадор) та Теотіукан (Мехіко, Мексика). До речі, Івано-Франківськ має аж близько 20 міст-побратимів. Муніципальна влада Арлінгтона та ASCA дуже прискіпливо ставиться до підбору своїх міст-побратимів та перед заключенням кінцевого договору про побратимство мусить пройти 2-3-річний період підтвердження спроможності громадських організацій потенційних міст-побратимів до плідної співпраці, повідомляє прес-служба БГКФ "Цинамоновий Хрущ".

Договір підписали: від Арлінгтона – Голова Ради Директорів міста Барбара Фавола та Президент Arlington Sister City Association Сандра Мак’Дональд, від Івано-Франківська – керівник делегації Андрій Романчук та Президент "Цинамонового Хруща" Володимир Швадчак.

Підписаний Договір декларує співробітництво між громадськими організаціями та владами Івано-Франківська та Арлінгтона в галузях культурного, студентського, дитячого обміну, співпраці в галузях медицини, спорту, муніципального управління та інших.

Після підписання Договору була закладена Алея міст-побратимів Арлінгтона, на якій було посаджене перше дерево саме від міста Івано-Франківська – особливий вид клена, який має "помаранчеве" листя.

Під час візиту члени Фундації "Цинамоновий Хрущ" відвідали Посольство України в США, Фундацію Україна-США, Фундацію "Відкритий Світ" та вручили Бібліотеці Конгресу США нещодавно видане Фундацією "Цинамоновий Хрущ" унікальне репринтне видання "Атлясу України та сумежних країв".

За словами члена Правління Фундації "Цинамоновий Хрущ", керівника делегації Андрія Романчука: "Ми намагалися донести до співрозмовників під час кожної зустрічі: Україна вийшла зі статусу реципієнта, отримувача допомоги, грантоїда. Ми хотіли показати, що Україна може бути рівноправним партнером з багатьох питань. Україні пора виходити з ролі прохача".

Обговорити на форумі