друкувати


Унітазна увертюра по-прикарпатськи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-19 09:43:35
Через майже шестимільйонні борги перед комунальним підприємством "Івано-Франківськводоекотехпром" боржників з обласного центру Прикарпаття відключатимуть від водопостачання та водовідведення.

Про це вчора на прес-конференції повідомив директор КП Микола Саєвич та керівник відділу збуту послуг підприємства Володимир Тишківський. За словами пана Саєвича, загальний борг івано-франківців за спожиті послуги водопостачання та водовідведення наразі становить 6,3 мільйона гривень. Із загального числа абонентів (близько 67 тисяч), що переведені на прямі розрахунки з комунальним підприємством, "Водоекотехпром" не має жодних претензій”. Проте є і абоненти, які систематично накопичують борги.

1185 абонентів на сьогодні мають заборгованість за послуги водопостачання та водовідведення більше тисячі гривень. З 9976 абонентів боржників наразі 8065 абонентів уклали угоди на реструктуризацію заборгованості для полегшення сплати боргу. Наразі відключатимуть квартири тих, в кого борг складає 500 і більше гривень.

Водоекотехпромівці також продемонстрували спеціальний прилад "Опера", за допомогою якого буде проводитися відключення послуг з водопостачання та водовідведення без потрапляння у помешкання боржника. Перекриття вводиться з даху через каналізаційну трубу спеціальним пристроєм, який має відеокамеру, до рівня квартири боржника. Таким чином перекривається прохід каналу отож люди не зможуть користуватися ані каналізацією, ані водою.

Сам процес жартома охрестили оперою, під час якої увертюрою стане приїзд спеціальної розфарбованої машини, з якої лунатимуть попередження боржникам. Якщо ж після такої "музики" вони не схаменуться, то для їхні унітази заспівають арію. До речі, відновлення надання послуг здійснюватиметься тільки після сплати боргу та сплати послуг з припинення та відновлення водопостачання та водовідведення. Вартість таких послуг становить близько 400 гривень.

Хоча такий радикальний спосіб має свої негативні сторони. Нещодавно після відключення від каналізації мешканці одного з мікрорайонів Івано-Франківська почали виливати нечистоти через вікно і сусіди кілька днів все оте нюхали. Потерпілі від смороду навіть викликали міліцію, але нічого такого їм зробити не вдалося. Зрештою затяті боржники таки частково заплатили за каналізацію. Але сморід людей ще довго дойматиме. Особливо при нинішній теплій погоді. Отож тепер немає жодної гарантії, що незабаром деякі частини міста не перетворяться на вигрібні ями.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі