друкувати


Спекулятивні буми мають під собою психологічну основу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-18 07:50:58
Найважливіші фондові ринки світу, досягнувши дна у березні цього року, показали відтоді значне зростання. Деякі, особливо в Китаї та Бразилії, досягли найнижчих показників минулої осені, знову зробили піке в березні і відтоді впевнено зростали: бразильський індекс Bovespa виріс на 75% у травні порівняно з кінцем жовтня 2008 р., китайський Shanghai Composite – приблизно на 54% приблизно за той же період. Після березня новини з фондових ринків майже всюди були позитивними.

Чи означає це, що світова фінансова криза завершується? Чи може трапитися, що всі знову сповняться оптимізмом одночасно, що приведе до швидкого відновлення економіки?

Спекулятивні буми мають під собою психологічну основу. Зростаючі ціни акцій породжують історії про проникливих інвесторів, які стають усе багатшими. Люди починають заздрити успіхові інших і переконувати себе, що ціни продовжать зростати. Спокуса долучитися до гри виникає навіть у тих, хто має фундаментальні сумніви з приводу тривалості буму. Таким чином, зростання цін підштовхує їх до подальшого зростання, і цей цикл повторюється знов і знов – до пори до часу.

Під час буму людина опиняється перед наступним вибором: вона порівнює своє можливе жалкування про втрачений шанс із болем втрати, пов’язаної з можливими збитками. Тут немає наперед відомого "правильного" рішення, немає консенсусу серед експертів із приводу того, як, виходячи з ризиків, розподілити вкладення. Потрібно вкласти 30% у цінні папери, а 70% у нерухомість? Чи навпаки? Хто це знає? Прийняте рішення базується на відносній значимості декількох суперечливих емоцій. В умовах буму емоційні фактори, як правило, підштовхують до участі у грі.

Тепер задамо собі запитання: а що штовхає ринок угору зараз? Жодних значних фундаментальних новин, окрім повідомлень про зростаючі ціни, з березня не було. Людська схильність реагувати на зростаючі ціни саме так – бажанням взяти участь – нікуди не зникла. Але це, власне, реакція – зворотний зв’язок. Це лише механізм посилення інших факторів, які схиляють людей до інвестицій у фондовий ринок.

Увесь світ не може одразу повернути ентузіазм минулих років тільки завдяки цьому позитивному зворотному зв’язку. Крім того, існує проблема координації. На зростання цін не всі реагують одночасно й однаково: ми в різний час приймаємо рішення про покупку. Як наслідок, події відбуваються повільно, а тим часом можуть з’явитися погані новини.

Справжнє відновлення інвестиційної впевненості у світовому масштабі можливе у тому випадку, якщо у своєму баченні ситуації ми сконцентруємося на якійсь надихаючій історії успіху, але не на історії самого зростання цін.

У нашій книзі "Сила життєрадісності" (Animal Spirits) ми з Джорджем Акерлофом показуємо, як макроекономічними злетами та падіннями значною мірою рухають історії успіхів (або невдач). Такі "наративи", особливо ті, які поширюються ЗМІ та прості для розуміння, є свого роду вірусами, чия здатність передаватися від людини до людини керується економікою. Ступінь "заразності" цих історій або сценаріїв залежить від нашої реакції на те, що відбувається на ринку, проте правдоподібні історії завжди сильно на нас впливають і є першопричиною змін у наших поглядах.

Наратив, який призвів до розростання бульки на світових фондових ринках кінця 90-х, був складним, але якщо спростити, то виглядав він так: розумні, рішучі, "нові" люди прокладають шлях до торжества капіталізму нового типу в економіці, яка швидко глобалізується. Цей сценарій звучав цілком правдоподібно, оскільки був пов’язаний із безліччю маленьких історій успіху, які пронизували ефір, – родичів, друзів, сусідів, героїв газетних публікацій: усіх тих, хто виявився достатньо проникливим, щоб вчасно взяти участь у новій грі.

Проте сьогодні відновити наратив успіху складно, враховуючи величезну кількість історій провалів. Зростання ринків за весь період, який минув від березня, схоже, не базується на якій-небудь надихаючій історії, а швидше пов’язане з відсутністю нових поганих новин і усвідомленням того, що всі попередні рецесії коли-небудь закінчувалися. У час, коли газети наповнені статтями про продаж заставлених будинків або про знесення непроданого житла, важко знайти якусь причину для відновлення ринків, крім мантри про те, що "рано чи пізно усі спади закінчуються". Від сценарію про "капіталістів-тріумфаторів" ні в кого не перехоплює подих. Віра у міжнародну торгівлю підірвана.

Для значного відновлення зараз немає підходящого двигуна. Відновлення економіки схоже на випуск нового фільму: ніхто не знає, як на нього відреагують люди, поки вони його не подивляться і не обговорять між собою. Новий фільм "Зоряний шлях" (Star Trek), ще один рімейк телевізійного шоу сорокарічної давнини, здивував усіх тим, що зібрав $76,5 млн за перші вихідні у прокаті.

Завдяки новому фільму стара історія отримала нове життя. Ми можемо сподіватися, що деякі зі старих сценаріїв, які в минулому були двигунами зростання, – підйом капіталізму і його тріумфальне поширення світом – можна обтрусити від пороху і відродити, щоб відродити життєрадісність, яка рухає відновленням економіки. Наші зусилля зі стимулювання економіки мають бути скеровані на покращення цих сценаріїв, на відновлення довіри до них.

Це означає примусити капіталізм працювати краще, а також дати ясно зрозуміти, що загрози протекціонізму немає. І робити це потрібно не для того, щоб втягнути всіх у роздування ще однієї спекулятивної бульки, а для того, щоб допомогти світовій економіці вийти із сучасної ризикованої ситуації.

Автор: Роберт Шиллер, професор економіки Єльського університету, автор (разом із Джорджем Акерлофом) нової книги "Сила життєрадісності: як психологія людей впливає на економіку і що це означає для світового капіталізму" (Animal Spirits: How Human Psychology Drives the Economy and Why It Matters for Global Capitalism)
Назва оригіналу: Расскажите нам сказку
Джерело: Ведомости: №88 (2358), 18.05.2009
Зреферувала Юлія Павлишин, Західна аналітична група
Обговорити на форумі