друкувати


Еко-стадіон на сонячній енергії в Тайвані

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-18 03:30:42
Найбільший в світі екостадіон "World Games Stadium" побудований у сонячному місті Гаосюн (Тайвань). Вигнутий дугою дах стадіону складається з великої кількості сонячних батарей. За розрахунками інженерів проекту, стадіон зможе самостійно забезпечувати себе енергією: на 80% під час роботи, і на 100% у неробочий період. Можливий надлишок енергії може бути спрямований на забезпечення міста. Автором проекту "зеленого" стадіону став відомий архітектором Toyo Ito з Японії.

За планами організаторів, саме цей стадіон повинен стати головним місцем проведення Всесвітніх ігор, які пройдуть з 16 по 26 липня 2009 року. Ці змагання проходять під егідою олімпійської і включають в себе незвичні види спорту: боротьбу сумо, летить диск (фрізбі), боулінг, перетягування канату та 28 інших видів спорту, які не зустрінеш на звичайних Олімпійських іграх, повідомляє Новости технологий.

Територія, навколишнє стадіон буде використовуватися як громадський парк, коли не буде планових змагань. Дах захищає стадіон тільки частково, над посадковими місцями, це зроблено для того, щоб свіжий вітер, наступних з півночі на південь, допомагав боротися зі спекою. Два світлових табло по обох сторона стадіону, а також звукова система роблять стадіон придатним для змагань з футболу або регбі. Будівельна команда успішно подолала технічні труднощі, і встановила спіральні сталеві прогони та 8 844 сонячних панелей з даху. Ці панелі виробляють 1.14 мільйона кВтг електроенергії щорічно, таким чином зменшуючи на 660 тонн щорічне кількість вуглекислого газу. Будинок займає 19 гектарів.

Будівництво "World Games Stadium" було розпочато у липні 2008, а вже 15 січня 2009 були проведені перевірочні випробування освітлювальних систем. Цікаво, що знадобилося всього 6 хвилин, щоб повністю привести всі системи в дію.

Обговорити на форумі