друкувати


Коломия-Польща: партнерство і співпраця

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-18 01:50:48
Давні дружні стосунки єднають Коломию і міста-побратими інших країн. Наше місто має партнерські стосунки і підписані угоди про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво з містами Ниса Опольського воєводства (Польща), Радівці Сучавського повіту (Румунія), Сігет-Мармація Марамурешського повіту (Румунія) і молдовським містом Дрокія.

Ось і минулої суботи місто над Прутом зустрічало делегацію з польського міста Ниса. Про кількарічну історію стосунків між Коломиєю і Нисою розповідає Микола АНДРІЙЧУК, заввідділом державної реєстрації Коломийської міської ради, який опікувався польськими гостями:

- Тісні партнерські стосунки між нашими містами почались із дружнього візиту делегації депутатів міста Ниса, очолюваної бурмістром Яношем САНОЦКІ. Тоді гості зустрілися з коломийськими депутатами і працівниками міськради. За якийсь час на запрошення польської сторони у Нисі виступили з чудовим концертом коломийські митці – оркестр "Галіціяни" і заслужений артист України Михайло ПОПЕЛЮК. На урочистих сесіях у колег з Ниси побувала також делегація депутатів Коломийської міської ради. Гості з Польщі під час одного з візитів подарували комп’ютер школярам нашої школи №3, а також комп’ютер, косарку і посудомийну машину міському фондові "Свята родина". Завдяки налагодженим дружнім стосункам з польськими колегами, вдалося оздоровити коломийських дітей у Нисі, а польські діти із задоволенням відпочили під час канікул у нас.

Крім цього, між Коломиєю і Нисою підписано декларацію про співпрацю у реалізації спільних проектів "Ниса-Коломия, два міста, та сама Європа", і "Як позитивно управляти". Перший із них спрямований на подальший розвиток партнерських відносин між нашими містами, що дозволить поглибити знання щодо наших регіонів і Європейського Союзу, - з тим, щоби продовжувати тісну співпрацю і впроваджувати спільні проекти. А другий має на меті проведення спільних доповідей, дискусій, обмін практичним досвідом у питаннях, пов’язаних з управлінням людськими та матеріальними ресурсами у Нисі та Коломиї.

Таким чином, цього разу гості і господарі мали про що поговорити і що згадати. Коломия теж підготувала для них цікаву культурну програму: екскурсії містом, відвідини наших музеїв, подорож на відпочинковий тур комплекс "Буковель", виступи наших найкращих художніх колективів. Чотири дні у Коломиї, без сумніву, залишать у памяті польських гостей незабутні спомини. Такі взаємні обміни делегаціями сприяють тісній співпраці та дружньому порозумінню між нашими народами, наближають Коломию до Європи.

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі