друкувати


Оживають міфи у ляльках

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-18 01:45:28
В івано-франківському культурно-мистецькому центрі "Є" розпочалася виставка авторських ляльок київської художниці Оксани Цюпи "Дикі квіти весни".

У яскравих експозиціях представлено десятки забутих персонажів дохристиянської, землеробської української міфології. "Дуже довго ці персонажі посідали чільні місця в пантеоні українських богів, - мовить пані Цюпа, - а потім ці міфічні створіння при введенні християнства намагалися знищити. Але тільки й спромоглись витіснити ген за живопліт народної свідомості. Тож відтоді й живуть-дичавіють вони на тому узбіччі. Вже навіть не по селах, а ще далі – у лісах, гаях, яругах, на луках, над озерами, ріками".

А ще згадку можна знайти в давніх переказах і казках. Проте часто ці давні казки або вже зникли, бо повмирали люди, які їх берегли, або припадають пилом у етнографічних збірниках на бібліотечних полицях та у спеціалізованих наукових закладах. На щастя, частина творіння народу ще живе у пам’яті. Власне оту прадавню українську фантазію і втілила художниця у ляльках: Лісунці, Долі, Мольфарці, Жаб’ячій Царівні, Мавці.

Ось мало хто знає про закарпатську відьму Босорканю, яка, за легендами, зналася на грибах та корінцях, чудово орієнтувалася у гірській місцевості. Ходить по горах босоніж, перестрибуючи бурхливі потічки. Коли стрінеться їй на шляху мандрівник, то вона може завести його у темні нетрі. Оксана Цюпа вділо відтворила у ляльці характер відьми. Воскресила художниця й персонажів волинської, гуцульської, бойківської та лемківської міфологій.

Довідка: Оксана Цюпа народилася в Києві. Закінчила Київський технологічний інститут легкої промисловості за фахом "художнє моделювання одягу". Працювала на Київській кіностудії імені Олександра Довженка. Займалася декоративною керамікою, живописом по склу, виготовленням клаптевих ковдр. Текстильною лялькою захопилася у 2000 році. Організувала ряд персональних виставок ляльок. Роботи Оксани Цюпи перебувають у приватних колекціях України, Європи та Америки.



Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі