друкувати


На Верховинщині стартує американський проект

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-15 01:30:41
370 родин отримають гроші на придбання 10 тисяч овець та корму. На подвір’ї кожного з господарів буде півсотні тварин. 60% отриманої від овець продукції відправлятимуть за кордон.

Іноземні інвестори впевнені, що не прорахуються. Адже, вкладають гроші в екологічно чисте виробництво.

Останніми роками спостерігається занепад вівчарства. Правда, у Закарпатті в порівнянні з минулим роком на кілька тисяч зросло поголів’я овець і кіз. Загалом по Україні воно зменшилося на 28 тисяч. Галузь, яка в 2001-му почала нарощувати виробництво, підкосили різке зниження закупівельних цін та доходів тваринників. За даними Держкомстату, торік рентабельність м’яса овець і кіз становила мінус 36%, вовни — мінус 78%.

За проектом 125 млн. гривень розподілять по гуцульських родинах. Умова одна – утримувати в одній господарці не менше п’ятдесяти овець, або десять корів та забезпечити їх екологічно чистим кормом. Планують, що за кілька років у Верховинському районі кількість овець збільшиться до 25 тисяч, та поголів’я великої рогатої худоби 10 тисяч. За підрахунками голови Верховинської райдержадміністрації Петро Кермощук за перший рік роботи у рамках проекту з 10 корів гуцульська сім’я отримає прибуток 28 тис. гривень, тримаючи не менше 50 овець – 10 тис. гривень. Гроші не великі, проте для гірського населення це неабияка підтримка.

За умовам проекту перший вирощений молодняк родина змушена буде віддати іншій багатодітній сім’ї. Таким чином програма з кожним роком охоплюватиме все більше гірського населення.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі