друкувати


Крах калусько-злодійського "синдикату"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-15 12:00:22
На Прикарпатті санкціоновано арешт п’ятьох активних учасників злочинної групи, що скоювала квартирі крадіжки. Кілька днів тому оперативники обласного підрозділу карного розшуку і Калуського райвідділу міліції ефектною операцією завершили тривалі оперативно-розшукові заходи. Зловмисників було затримано з речовими доказами і безпосередньо після того, як ті вчинили крадіжку й задоволені її наслідками поверталися по домівках.

Слід зауважити, що чергова злочинна акція, на яку наважилися молодики, вже не становила таємниці для міліцейських детективів. "На цей час наші оперативні служби володіли повною інформацією про цю групу. Її злочинна діяльність була припинена саме так і тоді, як ми й планували. Коли йдеться про нейтралізацію чисельної за складом злочинної спільноти, то важливо прорахувати кожну дію і крок наперед. У даному разі задокументовано причетність та участь у скоєнні злочинів кожного фігуранта", - відзначив у коментарі начальник УМВС України в Івано-Франківській області генерал-майор міліції Василь Кузнєцов.

Натомість для підозрюваних у злодійстві затримання стало цілковитою несподіванкою. Пізнього вечора, як зазвичай раніше, вони проникли в оселю перевіреним способом. Розбивши вікно і переконавшись у відсутності господарів удома, непрохані гості пробралися всередину оселі і за кілька хвилин вчинили там рейвах. Крадіїв передусім цікавили гроші, ювелірні вироби з дорогоцінних металів, негабаритна побутова техніка, зокрема, ноутбуки, цифрові фотоапарати, стільникові телефони. Щоразу неподалік місця крадіжки на повернення спільників у машині очікував водій.

Щойно легковик з трьома учасниками групи рушив з місця, як дорогу зненацька перекрили автівки з оперативниками. Прикметно, що навіть за таких обставин зловмисники спробували тікати, але не далі кількох метрів – сищики передбачили й такий поворот подій.

Досудове слідство відтак набрало конкретних обрисів щодо з’ясування обставин вчинення кожного зі злочинів, до яких причетні затримані молодики віком від 20 до 26 років. У групи був ватажок, авторитет якого серед поплічників підкріплювався судимістю за крадіжки і грабежі.

Керівник прикарпатського карного розшуку підполковник міліції Ігор Баб’юк небезпідставно резюмує, що знешкоджена злочинна група надалі могла становити реальну загрозу для громадян. Під час скоєння крадіжки з однієї з осель зловмисники викрали мисливську рушницю. Цю зброю вони відразу "вдосконалили", вкоротивши ствол. Також оперативникам стало відомо про певні наміри учасників групи щодо скоєння нових злочинів з можливим використанням зброї.

З огляду на це, міліцейські сищики не зволікали з одночасним затриманням усіх членів групи. Навіть тих, хто не брав участі в останньому епізоді злочинної діяльності цієї спільноти. В ході проведення санкціонованих обшуків у помешканнях за місцем проживання затриманих правоохоронці вилучили зброю і низку інших речових доказів. Чимало викрадених речей доведеться розшукувати і вилучати в громадян, яким зловмисники продали викрадене.

Автор: Василь ГУЛЬТАЙЧУК, ЦЗГ УМВС в області
Обговорити на форумі