друкувати


На тернопільській землі змагаються маленькі кораблі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-15 11:26:07
16-17 травня на тернопільському аквадромі у гідропарку "Топільче" уперше за 18 років перерви відбудуться змагання мінікопії цивільних кораблів та військових суден.

За словами Володимира Олійника, методиста спортивно-технічного відділу, колись на Поділлі навіть відбувалися чемпіонати соціалістичної Європи із міні-судноплавання. У вересні минулого року в Тернополі таи відновив роботу судно-модельний гурток. Зараз тут займаються 30 дітей.

Пан Олійник розповідає, що у змаганнях на швидкість та точність подолання дистанції візьмуть участь чотири класи мінікопій справжніх суден: прямохідні моделі цивільних кораблів та військових суден, моделі довільної конструкції та радіокеровані кораблики.

Основне у змаганнях, для прямохідних кораблів, аби вони рівно пропливли зазначену буйками дистанцію. При цьому враховується напрям вітру та течії. Щоб модель рівно проплила дистанцію, треба задати кораблику правильну траєкторію руху, враховуючи вітер і течію. Якщо модель зачепить буйок, або не попаде у зазначені ворота, учасника можуть оштрафувати.

Тим, хто прийде на змагання із радіокерованими моделями, доведеться складно. Для цих корабликів дистанція буде у вигляді кривої, яку розіб’ють буйками. Отож треба буде так покерувати корабликом, аби він проплив між перешкодами. Переможців змагань нагородять дипломами та медалями.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі