друкувати


Через лікарську недбалість щодня помирає 6-7 хворих, втричі більше стають інвалідами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-14 05:08:30
В Австралії кожен дев’ятий смертельний випадок – наслідок лікарської недбалості, а в Німеччині щороку реєструється понад 200 тисяч скарг на помилки медиків.

В Україні, на жаль, відсутня системна робота галузі охорони здоров’я, що не дає можливості повноцінно боротися з цією проблемою. За неофіційними даними, у нас на рік через халатність лікарів помирає до 10 тисяч людей. Такі невтішні дані оприлюднили учасники програми «Український вимір» виробництва КГ ESG.

Голова Національної ради з питань охорони здоров’я, член-кореспондент АМН України Микола Поліщук каже, що сьогодні відомства не дають звітів про стан своєї лікувальної роботи: «Ми не знаємо, скільки у нас приватних закладів охорони здоров’я, як вони функціонують, у нас повністю відсутній контроль за роботою медиків. Сьогодні у лікарів не має жодних розбіжностей з патологоанатомами. Вони домовляються між собою і не оприлюднюють помилки».

Фахівці переконані, що основними причинами лікарської недбалості, частіше за все, є недостатній рівень підготовки медичного фахівця, халатне відношення до своєї справи, відсутність протоколів і стандартів лікування та надання медичної допомоги.

За словами Віце-президента Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктора Сердюка через відсутність незалежної судово-медичної експертизи люди, в більшості випадків, не можуть довести лікарську помилку: «Ми живемо в системі ситуативної етики – коли за мною дивляться, я все роблю правильно, як тільки ні, то можна робити все, що завгодно. Сьогодні стоїть питання в створенні системи відповідальності за невиконання своїх професійних обов’язків.

Пацієнт повинен вимагати повну інформацію про наслідки лікарського втручання, мати повний доступ до лікарських документів, які в процесі фальшують і переписують, а головне, не боятись, що після цього до нього будуть гірше ставитись.

Найближчим часом необхідно прийняти закон про лікарське самоврядування, оскільки контролювати медиків можуть тільки самі медики. Лише після цього ми матимемо страхування професійної відповідальності лікарів, та повноцінний захист прав пацієнта, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі