друкувати


Експерти радять запасатися доларом: до кінця року він коштуватиме 10 грн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-14 12:58:39
Економічні експерти вважають, що нинішнє укріплення гривні є тимчасовим і незабаром курс долара може значно зрости. На думку фінансистів, незабаром політика Нацбанку зі стримування курсу долара може стати неефективною.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь звертає увагу на значне зменшення резервів Нацбанку – з початку року вони скоротилися з 29 млрд доларів до 24,5 млрд доларів – гроші йдуть на підтримання курсу.

"А розміри приватного державного боргу складають близько 25 млрд доларів. На цьому фоні важко стверджувати, що нацвалюта може бути стабільною", - прогнозує Жолудь.

Він прогнозує також штучне утримання низького курсу долара до виборів, але потім американська валюта може різко подорожчати.

"До кінця місяця курсова тенденція може зберегтися, але це не довгострокова перспектива. Вибори передбачають утримання курсу в що б те не стало, але восени, в період активізації попиту з боку банків, яким треба буде платити по боргах, – це буде складно. При цьому уряді вже був долар по 10 грн, так що не варто розраховувати, що курс утримають, якщо він раптом почне різко зростати. Ми поки не бачимо причин міняти свої прогнози і закладаємо 10 грн. за долар на кінець року", - стверджує експерт.

З огляду на це деякі фінансисти відзначають сприятливий момент для помірної закупівлі американської валюти , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі