друкувати


Відставка Ю.Луценка - тест для коаліції

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-13 04:57:25
Форма подачі заяви свідчить про те, що Луценко розраховує, що без його присутності питання про його відставку розглянуте не буде, вважає політолог Володимир Цибулько.

"Це дуже хитрий хід. З однієї сторони, Луценко, начебто, демонструє гордий жест і не визнаючи своєї вини, все таки подає у відставку. А з іншої, він чудово розуміє, що опозиційні фракції захочуть почити його особисті пояснення і питання може бути відкладене, зняте з порядку денного, а пізніше навіть і взагалі забуте поряд із іншими політичними питаннями. Очевидно саме на це і розрахунок", - зазначає експерт, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

З огляду на це, Цибулько зауважує, що відставка Луценка є ще одним тестом для коаліції. За його словами, саме тільки голосування засвідчить, що в коаліції немає єдності голосів, не говорячи вже про питання внесення нової кандидатури. "Парадокс в тому, що виявиться, що навіть у самій фракції НУНС не достатньо голосів для прийняття рішень. Тут проявиться життєздатність самої фракції. Стане очевидним, що мати формальну математичну більшість на одному з голосувань не достатньо для того, щоб коаліція жила повноцінно", - зазначає Цибулько.

З його слів, саме це може стати точкою відліку для Президента, щоб розпочати консультації про розпуск парламенту.

Якщо ж, парламент, все таки, звільнить Луценка, на його посаду, на погляд політолога все одно претендуватиме "Народна Самооборона" навіть попри те, що їхня людина вже дискредитувала себе.

"Віддати цей портфель Литвину чи Тимошенко – означатиме, що всередині НУНС станеться повний розвал, що стане взагалі початком кінця Ради цього скликання. Не виключено, що й Регіони претендуватимуть на крісло міністра внутрішніх справ. В Україні можливо все -тому, це питання політичного торгу", - вважає Цибулько.

Обговорити на форумі