друкувати


Реальне виконання бюджету є нижчим, ніж прозвітовано урядом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-12 04:56:04
Секретаріат Президента України проаналізував ситуацію з виконанням загального фонду державного бюджету та наповненням Пенсійного фонду, виходячи з доступних оперативних даних.

Аналітичну інформацію представив під час брифінгу Перший заступник Глави Секретаріату Президента – Представник Президента у Кабінеті Міністрів Олександр Шлапак.

Так, за підсумками 4 місяців загальний фонд держбюджету виконано на 99,7% (надійшло 48724,5 млн. грн. при уточненому плані у 48 886,8 млн. грн.), повідомляє прес-служба Президента.

"Уряду рапортувати про виконання і перевиконання є недоречним", – зауважив Олександр Шлапак.

При цьому він нагадав, що перший варіант розпису плану на січень–квітень – 48664,8 млн. грн. Під час уточнення плану Мінфіном, зокрема, наближено з червня на квітень надходження від перевищення валових доходів над видатками НБУ у сумі 1002 млн. грн. Крім того, у березні план зменшено на 780 млн. грн. Олександр Шлапак наголосив, що без урахування зменшення плану відсоток виконання бюджету складав би 98,1%.

"Реальне виконання бюджету за 4 місяці є нижчим, ніж прозвітовано урядом. Це зроблено не тільки за рахунок пониження плану на 780 мільйонів, а й за рахунок прискорення отримання надходжень від Національного банку у сумі 2,4 мільярда гривень", – констатував Олександр Шлапак. Таким чином, за умови несплати НБУ своїх доходів виконання загального фонду державного бюджету склало 94,8%.

При цьому для вирішення проблем бюджету застосовуються такі інструменти, як збирання податків наперед. Якщо на початок року переплати до зведеного бюджету складали майже 9 млрд. грн., то на 01.05.09 вже 11,8 млрд. грн. (приріст на 2,8 млрд. грн., або на 31,4%). Олександр Шлапак зауважив, що частина суми надміру сплачених платежів зумовлена наявністю таких об'єктивних факторів, як сплата податків до настання дати кінцевого терміну розрахунків із бюджетом за звітний період, авансові платежі, зокрема з акцизного збору тощо. Надміру сплачені платежі (переплати) до зведеного бюджету за останній день квітня зросли на 459 млн. грн., а за весь квітень – на 758,9 млн. грн. Водночас переплати з ПДВ за 30 квітня зросли на 535,5 млн. грн., а за квітень у цілому на 955,4 млн. грн.

Іншим важелем виконання бюджету стало використання урядом ресурсу, що мав би бути спрямований на відшкодування ПДВ. Перший заступник Глави Секретаріату навів дані, відповідно до яких невідшкодовані грошовими коштами суми за 4 місяці зросли на 704,4 млн. грн. (на 5,5%) та станом на 01.05.09 склали 13,5 млрд. грн., проти 12,8 млрд. грн. на початок року. За січень-квітень обсяг протермінованих невідшкодованих сум ПДВ зріс на 5,6 млн. грн. (на 29,9%), і станом на початок травня склав 3,9 млрд. гривень.

"Особливо турбує, що в структурі невідшкодованого податку на додану вартість 20% складають уже підтверджені перевірками протерміновані суми – кошти, які, безумовно, належить віддати нашим підприємствам", – наголосив Олександр Шлапак.

Він також звернув увагу, що у поточному році практично щомісяця відбувається авральне наповнення бюджету в останні дні місяця. Так, в останній розрахунковий день квітня було забезпечено 24,0% доходів загального фонду державного бюджету за місяць (в останній розрахунковий день січня - 31,3%, в останній розрахунковий день лютого - 24,3%, в останні два розрахункових дні березня - 40,4%).

"З кінця 2008 року в Україні почало активно застосовуватися емісійне фінансування державного бюджету", – назвав Олександр Шлапак ще одну негативну тенденцію у державних фінансах. В умовах недостатності ресурсів уряд вдався до збільшення у І кварталі дефіциту загального фонду Державного бюджету, який склав майже 49% річного плану, або 4,5 млрд. грн. В умовах значного зростання торік та у поточному році внутрішнього боргу практично основним кредитором на сьогодні за внутрішнім боргом став Національний банк України. При цьому, якщо на початку 2008 року 61,3% ОВДП володіли комерційні банки, 22,7% – нерезиденти та 16% – інші суб'єкти, а у власності НБУ зовсім не було ОВДП, то на сьогодні структура власників ОВДП кардинально змінилася (НБУ – 64,1%, банки –24,6%, нерезиденти – 0,4%, інші суб'єкти – 10,9%) – з ринку вийшли нерезиденти, значно скоротилася частка банків, а основним покупцем державних облігацій став НБУ. "Вирішення бюджетних проблем також забезпечується за рахунок прощання накопичених у попередніх періодах ресурсів", – сказав Олександр Шлапак. Спостерігається негативна динаміка щодо зниження обсягів коштів на Єдиному казначейському рахунку з початку цього року. Якщо торік середньоденне вихідне сальдо ЄКР коливалося у межах 7,2 млрд. грн. – 17,7 млрд. грн., то на 6 травня цього року залишок коштів складає 2,2 млрд. грн.

За його словами, поточного року змінилася тенденція щодо напрямів використання коштів ЄКР для покриття тимчасових касових розривів. Якщо у попередні роки залишки коштів державного бюджету на ЄКР використовувалися для кредитування місцевих бюджетів та Пенсійного фонду, то сьогодні кошти ЄКР дедалі частіше залучаються для фінансування видатків загального фонду державного бюджету.

Перший заступник Глави Секретаріату також закликав звернути серйозну увагу на той факт, що бюджетна політика ігнорує проблеми НАК "Нафтогаз України", що може призвести до банкрутства компанії. Так, кредиторська заборгованість компанії в цілому зросла за 2008 рік більш ніж удвічі (на 29,5 млрд. грн.) та станом на 01.01.09 склала 56,2 млрд. грн.

"Виконання бюджету, про яке сьогодні рапортує уряд, супроводжується рядом надзвичайно небезпечних економічних і фінансових тенденцій. Не звертати на це увагу, а тим більше активно використовувати згадані інструменти – шлях до катастрофи. Тому Президент ще раз закликає повернутися до реальних макроекономічних показників і бути свідомим того, що за перші чотири місяці до бюджету недобрали понад 4 мільярди. Не звертати на це увагу –надзвичайно серйозна помилка і заведення ситуації у глухий кут", – підсумував Олександр Шлапак.

Обговорити на форумі