друкувати


Україна святкує День Перемоги

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-09 01:21:27
22 листопада 2004 року ООН проголосила 8 та 9 травня днями пам’яті та примирення і запропонувала усім країнам-членам ООН щорічно віддавати данину пам’яті усім жертвам Другої Світової війни. 9 травня Україна відзначає 64-у річницю Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

В цей день відбудеться низка загальнонаціональних заходів з приводу святкування Дня Перемоги.

У Києві головні святкові заходи почалися о 9:00 на Хрещатику, Майдані Незалежності та Європейській площі.

О 9:30 Віктор Ющенко поклав квіти на Могилу невідомого солдата в Києві.

Планується, що о 10:00 президент очолить урочистий марш, який пройде від Бесарабської площі до Майдану Незалежності.

Також до участі у заході запрошені прем’єр Юлія Тимошенко, голова Верховної ради Володимир Литвин, керівники місцевої влади, народні депутати, голови громадських організацій ветеранів війни.

У більшості країн Європи, а також в США та Великобританії свято Перемоги у Другій Світовій війні відзначається 8 травня, коли в 1945 році, в 22:43 за центральноєвропейським часом була підписана безумовна капітуляція нацистської Німеччини. А за московським часом, через різницю в часі, капітуляцію було підписано в 00:43 наступного дня – 9 травня.

Так, в Україні і країнах СНД 9 травня святкується День Перемоги у Великій Вітчизняній війні (1941-1945 років). День Перемоги в Україні, Росії, Білорусії та інших країнах колишнього СРСР є святковим і неробочим днем.

В 1991 році голова Верховної ради УРСР Леонід Кравчук оголосив 22 червня Днем всенародної пам’яті жертв війни. А в 1994 році країни СНД прийняли Міждержавну програму заходів з увічнення пам’яті громадян, що загинули захищаючи Батьківщину, та жертв Великої Вітчизняної війни, яка передбачала видання відповідних указів і постанов та створення пам’ятників і музеїв, пошук та поховання праху загиблих солдатів, роботу з архівами та видання Книги пам’яті загиблих у роки Великої Вітчизняної.

В СРСР на честь 9 Травня відбувалися масштабні паради з виступами та зверненням до народу перших осіб союзної держави, за участю військової техніки. Головний парад відбувався в Москві на Красній площі. В цей день урочисто покладалися вінки та квіти на могили невідомого солдата, братські кладовища тощо.

Найбільш масштабний військовий парад був присвячений 50-річчю Перемоги. Присвячена до цієї дати була навіть Спартакіада СНД, на державних рівнях було організовано ювілейну медаль "50 років Перемоги", в обіг випущена ювілейна монета тощо.

Більш того, з нагоди святкування в Україні під масову амністію потрапили ув’язнені зі статусом учасників бойових дій та інвалідів війни, за виключенням особливо небезпечних рецидивістів, дружини та вдови ветеранів.

В урочистостях і святкових заходах з року в рік все менше участі приймають самі ветерани, число яких постійно зменшується.

Для нащадків і тих, хто не став свідком Другої Світової війни, у Києві функціонує унікальний Меморіальний комплекс "Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років", відкритий 9 травня 1981 року, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі