друкувати


ЄС і східні партнери

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-08 06:03:41
Лідери Європейського Союзу на саміті у Празі відкрили Східне Партнерство – польсько-шведську ініціативу тісного співробітництва з шістьома країнами, які лежать на схід від ЄС: Україною, Білоруссю, Молдовою, Вірменією, Азербайджаном та Грузією.

Прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополянек заявив, що Партнерство дозволить країнам з-за східного кордону провести необхідні реформи, а це буде корисним також для Співдружності: "Це – в інтересі Європейського Союзу, щоб його безпосередні сусіди були стабільними під економічним і політичним оглядом. Вони повинні гарантувати правопорядок і дотримувати прав людини. Це дозволить створити за нашим східним кордоном зону безпеки", повідомляє Польське радіо.

Голова Європейської Комісії Жозе Баррозу переконував, що завдяки співробітництву в рамках Східного Партнерства цим країнам легше буде сповнити європейські стандарти: "Це Партнерство дає нашим східним сусідам чітку перспективу поглиблення взаємин з ЄС в усіх галузях. Йдеться про більшу економічну і політичну підтримку для цих країн, щоб наблизити їх до ЄС".

Східне Партнерство, однак, не пропонує охопленим цією програмою країнам участі в Європейському Союзі.

Обговорити на форумі