друкувати


80% заробітчан готові повернутися додому

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-08 01:17:42
Понад 80 відсотків українських заробітчан готові повернутися додому, тільки ніхто не каже, коли реально вони готові це зробити. Такі дані нещодавно проведеного дослідження повідомив завідувач сектору етносоціальних досліджень Інституту народознавства НАН України Ігор Марков на прес-конференції "Актуальні тенденції трудової міграції українських громадян", яка відбулася в Києві.

За його словами, кількість мігрантів з України станом на кінець 2008 року становила близько 4,5 мільйона. З них приблизно 1,7 млн перебували у країнах ЄС, від 2 до 3 млн - у Росії, решта - в США, Канаді, Австралії чи деінде. "Загалом українські мігранти розкидані мало не по всіх державах світу", - констатував експерт, повідомляє UKRGAZETA.cz.

Як він зауважив, нині зберігається позитивна динаміка міграції. До світової кризи кількість емігрантів перевищувала тих, хто повертався назад.

Можливість повернення в Україну за умов нинішньої світової кризи для багатьох є доволі проблематичною, оскільки вона дуже тісно пов'язана з недовірою до вітчизняної фінансово-банківської системи.

Уже зараз можна сказати: прогнози про те, що українці будуть масово повертатися на батьківщину, не справдилися. Світова криза викликала інтенсифікацію переміщення українців у пошуках заробітків по країнах ЄС. На думку експерта, українці будуть там, де розгортатимуться значні інвестиційні проекти європейського масштабу. Скажімо, у Лондоні розпочинаються великі будівельні роботи до Олімпійських ігор 2012 року. І чимало українців вже зараз переміщується саме туди у пошуках роботи. "Шкода, звичайно, що вони не повертаються назад для того, щоб будувати об'єкти до Євро-2012", - з жалем констатував І. Марков, зауваживши при цьому, що вітчизняна економіка могла б опинитися у виграші: "Але це є внутрішньою проблемою України".

Обговорити на форумі