друкувати


Несподіваний спосіб поліпшити пам'ять

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-08 01:12:10
Харчування, запущені хвороби, шкідливі звички - все це негативно позначається на нашій голові. Ось список з 9 факторів, здатних поліпшити або погіршити нашу пам'ять.

Соєві замінники зазвичай вважаються більш безпечним аналогом натуральних продуктів - м'яса, шоколаду, молока. Однак останні дослідження показують, що надмірне захоплення соєвим сиром (тофу) загрожує серйозними проблемами з пам'яттю. Тофу можна зустріти в кожному японському або китайському ресторані - в якості десерту, закуски або інгредієнта салату. Тофу також використовується в вегетаріанській кухні і в популярних у наш час пісних меню.

Солодощі також погано впливають на пам'ять. Власне шкодять пам'яті не самі солодощі, а велика кількість вуглеводів, що в них міститься. Справа в тому, що коли наш організм отримує багато вуглеводів, йому, відповідно, доводиться виробляти багато інсуліну, щоб впорається з рівнем цукру в крові. З-за чого, у свою чергу, особливий фермент, що знаходиться в клітинах нашого мозку, майже повністю витрачається на контроль інсуліновою балансу. А на те, щоб прибрати з організму шкідливі для нашої пам'яті крохмалисті білки, майже нічого не залишається. Тому в список шкідливих продуктів можна сміливо включати крупи, борошняні, фруктові соки та напій.

Особливо згубно впливає на пам'ять паління. Як стверджують американські медики, паління у віці 35-50 років провокує не тільки проблеми з довгострокової пам'яттю, але і серйозні порушення мовних навичок.

Добре на пам'ять впливають статіни. Ліки з цієї групи, як правило, призначають хворим з підвищеним рівнем холестерину. Дослідження Мічіганського інституту здоров'я показали, що люди, що приймають статіни регулярно, приблизно в 2 рази менше страждають різними "головними" недугами. У тому числі порушення пам'яті і навіть хвороби Альцгеймера. Імовірно, секрет криється у здатності статінів збивати рівень інсуліну в крові.

Хвороби щитовидної залози погіршують пам'ять. Як вважають ірландські лікарі, втрата пам'яті - обов'язковий симптом проблем з щітовидкою. Нездорова залоза працює погано, і в результаті організм недоотримує гормони, необхідні йому для регулювання найважливіших процесів життєдіяльності. У тому числі механізму запам'ятовування і відтворення інформації.

Торішні дослідження в області неврології показали, що надто емоційні люди, більше піддаються стресам і депресіям, на 40% частіше страждають від різних розумових розладів. Так що, якщо хочете зберегти тверезий розум і тверду пам'ять до старості, пошкодуйте свої нерви і прагніть частіше піднімати собі настрій.

Легка мігрень, біль у попереку, болі в шлунку - багато хто з нас звик приймати ці "дрібні" неприємності як щось само собою зрозуміле. Між тим, навіть найлегші, але постійні незручності здатні значно зіпсував вам сон, настрій і навіть здатність добре працювати. Негативно позначаються хронічні болі і на пам'яті: у 2007 році група лікарів обстежила кілька десятків пацієнтів, які страждали від різних болів більше як 6 місяців, і з'ясувала, що дві третини з них страждали порушеннями пам'яті та уваги.

Поліпшити пам'ять можна одружившись. Першими припущення про те, що сімейне положення позначається на стані нашого мозку, зробили шведські вчені. Вони використовували дані своїх фінських колег, які порівняли здоров'я 1400 пацієнтів на різних етапах їх життя. В перший раз вони обстежили своїх добровольців, коли тим було близько 35, у другій - через 21 рік після початку роботи. З'ясувалося, що краще за всіх зберегли свою пам'ять ті, хто більшу частину цього часу провели з чоловіком або дружиною, гірше за всіх - самотні й розлучені люди.

Не гірше, ніж шлюб, покращує пам'ять вживання риби. Те, що риба корисна для мозку, давно твердили багато дієтологів. Тепер дослідники знайшли чисельні підтвердження цього: споживання риби 3 і більше разів на тиждень знижує ризик порушень пам'яті й навіть інсульту на 26%.

Джерело: Job.ukr.net
Обговорити на форумі