друкувати


Івано-Франківськ: Без алкоголю й закордонних зірок, але з гостями, щирістю та любов’ю (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-08 12:48:30
Так відзначив свою 347 річницю з дня надання йому магдебурзького права Івано-Франківськ. Історики стверджують, що колись у проектантів був задум створити та побудувати наше місто за середньовічними зразками так званих міст Сонця із радіальною забудовою. У таких населених пунктах, на переконання тодішніх архітекторів та філософів, завжди пануватимуть мир, спокій, злагода і щастя.

У випадку зі Станіславом, нинішнім Івано-Франківському не помилилися. Протягом століть місто зберегло затишну ауру, європейський шарм, затишність, а люди любов до рідної землі, повагу до своєї мови, культури, і повагу до сусідів й іноземців. Ще кілька десятків років тому на території міста мирно вживалися вірмени, євреї, поляки, чехи, та українців. Усім вистачало місця й роботи.

Сьогодні в Івано-Франківську також панує атмосфера миру й злагоди, партнерства й побратимства з багатьма містами світу. Найбільше міст-партнерів з Польщі. Отож на святкування Дня народження міста між двома Бистрицями приїхали представники Рибника, Жешува, Ромашова Мазовєцкого, Любліна, Нової, Солі, Ополя, Свдініци, російських, литовських, естонських та румунських міст. Прибули Генеральний консул Республіки Польща у Львові, та Надзвичайний і Повноважений посол Естонії в Україні.

Відкрив свято на майдані біля ратуші міський голова Віктор Анушкевичус. Були привітання від єпископів усіх конфесій, обласної влади та іноземних гостей. Мер Івано-Франківська говорив тільки про позитивні моменти у розвитку та житті міста. Негативу, як каже, мер, щодня вистачає. У свято тільки про добре. Пан Анушкевичус відзначив зміни в медицині, освіті, культурі, комунальному господарстві, а також подякував іноземним партнерам за допомогу в подоланні липневої повені.

"Цього року вперше з ініціативи нещодавно створеної координаційної ради "За порозуміння" міського голову привітали представники іноземних держав, які навчаються в Івано-Франківську", - розповідає Коломия ВЕБ Порталу голова громадської організації "Поклик нації" та ініціатор створення ради Тарас Боднар. Свої подарунки, квіти та море щирих побажань місту й голові зокрема висловили студенти з Йорданії, Сирії та Нігерії. Іноземних гостей приймали у ратуші. "З кожним роком Івано-Франківськ стає затишнішим, комфортнішим та привітнішим, - говорить депутат міськради з Жешува Артур Берловскі. - Я вважаю, що це місто вже давно Європі, і навіть жодних формальностей не потрібно все ж видно, варто тільки на вулицю вийти - усюди чисто, люди культурні й привітні".

А мер особливо гордий, що святкування Дня міста відбувається без спонсорства алкогольних та тютюнових брендів. "Це принципова позиція, - каже Віктор Андрюсович, - бо ми повинні дбати про наше майбутнє, про наших дітей та внуків, аби вони росли здоровими і не труїли себе". Свої корективи у святкування внесла, на жаль, фінансова криза: не було виступів популярних українських та закордонних зірок естради і шоу-бізнесу. Проте на різноманітних концертах були місцеві колективи, що також відіграє свою позитивну роль.







Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі