друкувати


Коломийським ветеранам найбільше потрібні серцеві ліки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-07 05:30:59
Чим далі у часі події Другої світової війни, яку на теренах колишнього Совєцького Союзу прийнято було називати Великою Вітчизняною, тим менше стає ветеранів, тим більше живі свідки воєнного пекла потребують догляду, захисту, а насамперед ліків.

Держава подбала про пільги для ветеранів, стосуються вони і забезпечення їх безкоштовними медичними препаратами. Але безкоштовні ліки ветерани можуть отримати не в кожній аптеці. Такі послуги надає тільки комунальна аптека, а в Коломиї це аптека №31, або центральна районна. Про те, яким чином ветеран може отримати тут безкоштовні ліки, розповідає завідувачка рецептурним відділом аптеки №31 Олександра СЕМЕНЮК.

- Пані Олександро, наскільки складна ця процедура?
- Уся складність, якщо можна так сказати, полягає в тому, що, перш ніж отримати ліки, ветеран має звертатись не до нас, а в поліклініку, до свого дільничного лікаря. Після огляду лікар виписує рецепт на необхідні ветерану ліки, який має ще завірити головний лікар поліклініки. З тим рецептом ветеран приходить до нас, і, згідно з ним, ми видаємо усе необхідне.

- Хто оплачує вартість цих ліків?
- Гроші перераховує центральна районна лікарня, причому, постфактум, за підсумками місяця. До слова, ми забезпечуємо ліками на пільгових умовах не тільки ветеранів, а діабетиків, онкохворих, інвалідів дитинства, окремо фінансує ліки для маленьких хворих дитяча лікарня. Загальною сумою щомісяця ми отримуємо 16 тисяч гривень на ліки для дорослих хворих, 7,5 тисяч – на ліки для дітей.

- Чи не виникає у вас труднощів з придбанням ліків для ветеранів чи інших пільгових категорій?
- Ще й які! Постачальники дуже тяжко дають медпрепарати у борг, післяплатою, особливо тепер, у часи кризи. Приватним аптекам вони охочіше йдуть на зустріч, а з нами, комунальними, не завжди хочуть працювати на договірних умовах. Бо ми самі за себе не можемо гарантувати. Трапляється, що на момент звернення людини необхідних їй ліків якраз нема. Тож ми записуємо телефон клієнта, і як тільки вдається отримати їх – одразу повідомляємо про це.

- А яких ліків найбільше потребують ветерани?
- Переважно, серцевих. Турбує їх також гіпертонія, часто просять заспокійливі пігулки. На жаль, вік і пережиті випробування дають їм про себе знати…

- Чи може таке бути, що ветеран звернеться прямо в аптеку, покаже своє ветеранське посвідчення і зможе отримати потрібні йому ліки?
- Ні, за всього нашого бажання, у такому випадку ми зможемо йому тільки продати ліки. Повторюю, без завіреного рецепта безкоштовні ліки отримати не можна.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі