друкувати


У таких умовах виготовляли "лівий" сир

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-07 02:22:55
Кожна людина, прийшовши до продуктового магазину, хоче придбати щось якісне та смачне. Але не завжди те, що гарно запаковане й виглядає смачно, є якісним. Тим більше, що ніхто з покупців зазвичай не знає як виготовляється той чи інший продукт. Один з випадків незаконного виготовлення недоброякісної продукції (уже другий в області з початку року) задокументовано працівниками відділу Держаної служби боротьби з економічною злочинністю Кременчуцького міського управління ГУМВС України в Полтавській області.

На околиці міста Кременчука, в одному з колишніх складський приміщень, було зорганізовано приватне підприємство. За документами підприємтсво було створено з метою здійснення торговельної діяльності. Проте, з настанням кризи, підприємцям ймовірно стало невигідно займатися виключно перепродажем товару (мова йде саме про сир). Знайшли вихід – вирішили самотужки виготовляти продукт. Відтак закупили обладнання і розпочали технологічний процес виготовлення різних видів. Але забули "виробники" про санітарні вимоги і пакет належних документів.

Працівники ДСБЕЗ провели ретельну перевірку отриманої інформації, здійснили санкціонований обшук приміщення, де виготовляли сир, і з'ясували особи підозрюваних, які займалися забороненим видом діяльності. Дану продукцію розповсюджували у Кременчуці, інших районах та областях країни.

Цех з незаконного виробництва сиру (Адигейський, Бринза, Сулугуні, Сулугуні копчений, Сулугуні Теллі, Сулугуні Теллі копчений) у січні 2009 року створили 40-річна Ольга, яка на момент заснування нелегального виробництва перебувала на посаді керівника одного з регіональних товариств, і засновник згаданого товариства 48-річний Олександр.

Під час проведення слідчих дій вилучено 695 кілограмів готової продукції. З вилученої сировини взято зразки для проведення відповідних експертиз.

Деталі незаконої діяльності підприємці коментувати відмовилися, лише відзначили, що гроші, здобуті від продажу товару, використовували на погашення кредитних зобов’язань, адже обладнання, на якому виготовлялась продукція, коштує дорогого.

Молоко, яке використосувалося для виготовлення продукції, підприємці скуповували в різних селах області. Не піддавалися відповідним перевіркам ані молоко, ані документи на сировину.

Під час першочергового огляду приміщення оперативників вразили жахливі антисанітарійні умови, в яких виготовлявся сир.

Василь Овчаренко, заступник начальника ГУМВС повідомив, що працівниками ВДСБЕЗ проведено ряд оперативних заходів для повної фіксації протиправних діянь підпільного цеху. "За цим фактом буде порушено кримінальну справу і ця робота в подальшому не повинна припинятися, потрібно знати та контролювати всю продукцію, що випускається та продається в магазинах міста", - підкреслив керівник міського управління Кременчука.

Наразі вирішується питання про порушення кримінальної справи за ст.227 КК України (випуск недоброякісної продукції).

Автор: Анна Волювач, прес-офіцер Кременчуцького МУ ГУМВС в Полтавській області
Обговорити на форумі