друкувати


Відбулася світова прем’єра опери С.Людкевича "Довбуш"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-07 10:47:50
На сцені Львівського національного театру опери та балету імені С.Крушельницької відбулась прем’єра опери Станіслава Людкевича "Довбуш". Ця опера довго чекала людину, яка спромоглася б відновити її і представити на суд громадськості. Така людина знайшлась. Диригент-постановник та автор музичної редакції опери - заслужений артист України, професор Іван Юзюк. Режисер – Галина Воловецька.

- Іване Семеновичу, чому ви вирішили поставити саме цю українську оперу?
- На початку 1950-х років Людкевич написав оперу "Довбуш", – відповів Іван Юзюк. – Відтоді йшла боротьба за те, щоб поставити її у театрі. Опера була масштабною, а композитор не йшов на жодні музичні скорочення, не хотів робити нової редакції.

У 1970-х народний артист України Ігор Лацанич зробив спробу записати музику опери у двох діях і окремі номери. Запис відбувся на Львівському телебаченні.

- Що надихнуло вас на таку нелегку роботу?
- У Рік Людкевича спала на думку ідея поставити оперу у театрі. Ректор Львівської національної музичної академії народний артист України професор Ігор Пилатюк, завідувач кафедри сольного співу народний артист України професор Володимир Ігнатенко, професор, доктор мистецтвознавства Олександр Козаренко та вчена рада академії вирішили втілити ідею у життя. Подію приурочено до 130-ліття від дня народження Станіслава Людкевича та 155-ліття Львівської національної музичної академії ім. М. В. Лисенка. А я взявся за цю роботу виключно з патріотичних переконань.

- Як тривала робота над постановкою?
- Роботи над оперою було багато. Велика розбіжність між клавіром і партитурою, відсутність чітко визначеного фіналу... Мені як редактору опери довелось багато місць дооркеструвати. З третьої картини фінальну сцену я переніс у фінал опери, що надало їй драматично-цілісного завершення. На редакцію опери я затратив усю літню відпустку. До вивчення партій ми приступили в листопаді 2008 року.

- Як щодо фінансування цього проекту?
- Фінансування немає. Люди, які задіяні в цьому проекті, працювали відповідно до свого навантаження, яке мають у музичній академії. Доводилось бути ентузіастами, бо робота - важка.

- Скільки артистів задіяно у проекті?
- Ролі виконували студенти 1, 2, 3, 4 і 5 курсів вокального факультету та солісти оперної студії, хор оперної студії під керівництвом заслуженого артиста України Мар’янаТелішевського, балет під керівництвом заслуженого працівника культури України Олексія Бобківа та оркестр оперної студії музакадемії.

- Як добирали солістів на головні ролі?
- На головну роль - Довбуша - я запросив Володимира Домарецького, який торік закінчив вокальний факультет академії, клас професора, народного артиста України Романа Вітошинського. Він - єдиний тенор, що справляється з цією складною партією. Партію Ксені виконувала студентка 5-го курсу Іванна Комаревич (клас професора, народного артиста України Володимира Ігнатенка). На жаль, на факультеті мало чоловіків, а в опері дев’ять чоловічих партій.

- Чого чекаєте від цієї прем’єри?
- Мрію, щоб прем’єра привернула увагу нашої музичної громади, і ця опера прийшла на сцени професійних оперних театрів України.

Автор: Анастасія БЛИК
Джерело: Високий Замок
Обговорити на форумі