друкувати


ГУБОЗ відзначає своє "повноліття"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-06 12:16:13
6 травня виповнюється 18 років з дня створення у системі МВС України підрозділів боротьби з організованою злочинністю. Своє "повноліття" підрозділи БОЗ зустрічають зі значними здобутками та чіткою стратегією протидії злочинності у пріоритетних сферах життєдіяльності суспільства. Поруч із боротьбою з корупцією - насамперед у земельній сфері та відмиванням "брудних коштів" пріоритетними залишаються нейтралізація впливу лідерів злочинного середовища, у тому числі так званих "злодіїв у законі", припинення діяльності стійких суспільно небезпечних злочинних угруповань, боротьба з міжнародними мафіозними організаціями, а також розкриття резонансних злочинів, зокрема, в бюджетній сфері.

Загалом упродовж І кварталу 2009 року за матеріалами підрозділів міліції порушено майже 1300 кримінальних справ за злочинами про крадіжки з держказни, у тому числі в освітній галузі та сфері охорони здоров’я – 112, в промисловості – 105, екології та охорони природних ресурсів – 13, повідомляє прес-служба ГУБОЗ МВС України.

Серед виявлених злочинів майже 500 пов’язані з коштами Державного бюджету (сума збитків – 141 мільйон 213 тисяч гривень), 335 – з невиплатою заробітної плати.

Так, наприклад, на Тернопільщині викрито службових осіб Управління капітального будівництва облдержадміністрації та приватних підприємців, якими розроблено схему привласнення бюджетних коштів у сумі один мільйон 646 тисяч гривень, виділених на реконструкцію шатрового даху будинку-інтернату для розумово відсталих дітей. Порушено кримінальну справу за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України.

У Житомирській області викрито посадовців Головного управління житлово-комунального господарства та енергозбереження облдержадміністрації, стосовно яких порушено кримінальну справу за ч.1-2 ст. 366, та ч. 2 ст. 364 КК України.

У Закарпатській області порушено кримінальні справи за ч. 3-4 ст. 191, та ч. 1 ст. 366 КК України стосовно службових осіб Хустської райдержадміністрації за фактами розкрадання бюджетних коштів на суму два мільйони 808 тисяч гривень.

У місті Києві виявлено факт розкрадання коштів у сумі один мільйон гривень, виділених на реконструкцію каналізаційних мереж в одному з районів столиці.

Також продовжуються заходи протидії незаконному розподілові та розкраданню коштів, виділених для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, стихійних явищ та аварій. Такі факти виявлено спецпідрозділами БОЗ МВС України в Закарпатській, Івано-Франківській, Тернопільській та Чернівецькій областях.

За матеріалами УБОЗ УМВС України в Кіровоградській області порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (в подальшому перекваліфіковано на ч. 4 ст. 190 КК України) та ч. 2 ст. 366 КК України, за фактом розтрати бюджетних коштів, виділених з державного бюджету для виконання Програми по запобіганню розповсюдження збудників інфекційних хвороб тварин. Головного звинуваченого у цій справі нещодавно екстрадували з Німеччини.

Цього року Антикорупційне бюро ГУБОЗ викрито рекордний хабар – "на гарячому" затримано голову однієї з сільрад Баришевського району Київської області, яка вимагала 4,5 мільйона гривень за виділення земельної ділянки площею майже 9 га під індивідуальне садівництво.

Загалом середня сума хабара, викритого працівниками міліції, становить 108 тисяч гривень за результатами роботи у першому кварталі 2009 року. Для порівняння: 2001 року – ця цифра становила усього 1,5 тисяч гривень.

Упродовж січня – березня 2009 року органами і підрозділами внутрішніх справ розслідується 226 злочинів, пов’язаних із незаконною діяльність конверт центрів. Установлена сума збитків за порушеними кримінальними справами складає 109 мільйонів 469 тисяч гривень, вилучено готівки на суму 56 мільйонів 631 тисяча гривень.

УБОЗ ГУМВС України в Полтавській області викрито трьох осіб, які впродовж 2006-2009 років створили та зареєстрували в органах державної влади 12 фіктивних підприємств для проведення безтоварних операцій та переведення коштів з безготівкової форми в готівку. У ході проведення обшуків за місцями помешкання фігурантів та в офісних приміщеннях конвертаційного центру вилучено печатки фіктивних підприємств, комп’ютери, первинну бухгалтерську документацію, документи податкової звітності, 310 тисяч гривень готівки. Накладено арешт на рахунки на суму 212 тисяч гривень Загальний обіг коштів по рахунках конвертаційного центру за весь період діяльності склав понад 300 мільйонів гривень. За зібраними матеріалами порушено кримінальну справу за ч. 2 ст.200 (12), ч. 2 ст. 205 (12), ч. 3 ст. 358 (12) КК України, яку 30.04.2009 направлено до суду.

У 2008 році спецпідрозділами БОЗ було порушено 14 кримінальних справ відносно учасників ОЗГ за фактами бандитизму, 11 з яких вже направлено до суду. За три місяці поточного року спецпідрозділами БОЗ припинено діяльність 50 ОЗГ загальнокримінальної спрямованості. Розкрито 13 вбивств (в т.ч. два замахи).

Так, У Дніпропетровській області розкрито замах на вбивство "на замовлення" на грунті перерозподілу сфер впливу у сфері будівництва магазинів відомої торгівельної мережі.

А в Миколаївській області розкрито замах на замовне вбивство голови фермерського господарства, що був скоєний на грунті перерозподілу земельних ресурсів. Жертву намалися знищити шляхом вибуху автомобіля. Цікаво, що посередником злочину виступив заступник голови однієї з районних Рад Миколаївської області.

Обговорити на форумі