друкувати


Краплинка серця по-бойківськи (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-05 03:06:00
Більше п’яти тисяч гривень зібрано на користь долинської гімназії-інтернату під час благодійного концерту та аукціону "Краплинка серця дітям".

Задум допомогти одному з найбільших місцевих навчальних закладів виник ще в березні під час благодійного марафону в Івано-Франківську. Після закінчення дійства депутат Долинської міськради Віталій Новиков запропонував представнику ТРК "Вежа" Оксані Говері та керівнику школа краси "Ювента" Тетяні Терсеновій-Заводовській допомогти організувати подібний благодійний концерт та марафон на Бойківщині.

"У Долині є три навчальні-заклади, де діти, які там перебувають і навчаються потребують постійної допомоги. Це Будинок дитини, Вигодська школа-інтернат для дітей з вадами зору та гімназія-інтернат, - каже пан Новиков. - Остання побудована у 1963 році досі не має капітального ремонту та потребує значної матеріальної допомоги". Побачивши жваві торги на аукціоні, де були представлені роботи дітей-сиріт та чудовий концерт, долинський міський обранець не став гаяти часу.

Підготовка тривала недовго. Дійство підтримала районна рада в особі голови Василя Івановича Романюка. "Традиції меценатства у нашому регіоні мають давнє коріння і добрі приклади, - розповідає, пан Романюк перед початком концерту. - Чого тільки вартий подарунок уродженця Долини Омеляна Антоновича, завдяки старанням родини якого ми маємо чудовий музей. Були доброчинці і серед нафтовиків ще у радянський період, а в часи незалежності потребуючим допомагають представники місцевої влади і бізнесу. Ми бойки - народ працьовитий дружний і не залишатимемо нікого в біді. Усе разом подолаємо, навіть у часи кризи".

До доброї справи долучилися долиняни та івано-франківці: учасники народного аматорського хору "Первоцвіт" із села Микитинці івано-франківської міськради під керівництвом Заслуженого працівника культури України Ганни Карась, танцювальна студія хіп-хопу "Імпульс", маленька співачка Тетяна Кадзаєва. Допомогти гімназії-інтернату взялися її учні та їхні ровесники з інших долинських шкіл, а також місцевий зразковий ансамбль танцю "Бойківчанка", оркестр народних інструментів Долинського Народного дому під керівництвом Ігоря Лобуха.

У рамках концерту відбувся благодійний аукціон дитячих робіт, що були представлені на конкурс "Умілі ручки", організований компанією "Уніплит". Випалені на дереві картини, обрамлені сухоцвіттям, макраме, бісером та іншими прикрасами з різних матеріалів дзеркала, наївні, але щирі обереги, дерев’яні моделі різних машин, хитромудрі конструктори, іграшки для дітей 1-4 років, протягом кількох місяців виготовляти учні 11 шкіл Долинщини.

"Дітки створили всю цю красу на уроках трудового навчання, - розповідає Наталія Божок, начальник відділу управління людськими ресурсами "Уніплиту", у минулому також вчитель праці.—Знаючи як сутужно зараз школам із матеріалами, наша компанія передала у школи деревину. Така допомога надана ще й аби зацікавити дітей робітничими професіями і показати учням, що й так можна заробляти гроші. А вони вже включали фантазію та здивували нас мистецькими виробами.

Керівництво "Уніплиту" вважає, що опираючись на девіз підприємства: "Бути лідером – бути найкращим у всьому", не можна обійтися без благодійності. Бо що ж ти вартий без добрих справ? Тому вже два роки поспіль компанія організовує конкурс "Умілі ручки", який цього року долучили до благодійного концерту. До речі, товариство виділило для учасників своєрідного мистецько-трудового змагання призовий фонд. Проте всі дітки, які потішили долинян і гостей міста своїми виробами, отримають дипломи та пізнавально-розважальну екскурсію на карпатському трамвайчику.

Частина дитячих робіт з конкурсу була продана у фойє будинку техніки перед концертом. За 11 виробів вторгували значні кошти на аукціоні. Голова райради Василь Романюк за майстерно вирізьблену тонким дерев’яним мереживом настільну лампу Семківа Сергія з Лолина віддав тисячу гривень і… подарував покупку цій же гімназії-інтернату. Нехай дітки дивляться і вчаться у своїх ровесників та виготовляють своїми руками ще кращі вироби. Кілька лотів придбав один із організаторів дійства Віталій Новиков. За дитячі роботи торгувалися юристи, представники влади, бізнесмени.

"Чомусь усі звикли допомагати сиротам на певні свята або перед виборами, проте діти живуть, вчаться, граються і хочуть їсти постійно, - мовить одна із організаторів акції, керівник рекламного відділу ТРК "Вежа" Оксана Говера. - Ось ми й започаткували благодійні концерти й аукціони, які матимуть продовження у різних районах Івано-Франківщини протягом року. Не потрібно бути особливо багатим, аби допомогти сиротам. Варто зробити благодійний внесок за квиток на концерт за 10 гривень або придбати одну із дитячих робіт навіть ще за меншу суму і внести таким чином свою частинку серця. А тисячі краплинок утворять великий потік добра, любові, благополуччя".

З величезним хвилюванням та сльозами на очах приймала, окрім грошей, солодкий подарунок у вигляді двох величезних тортів у формі серця заступник директора з виховної роботи гімназії-інтернату Алла Вікторівна Шевченко. "Усе це для дітей, які, хоча й бідні, але надзвичайно розумні й талановиті". На сьогодні перший крок уже зроблено. Але це ще не кінець, тому що кошти на потреба Долинської гімназії-інтернату збиратимуть до першого червня.











Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал з Долини
Обговорити на форумі