друкувати


На "чисту воду" виводять злочинців податкові правоохоронці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-05 01:39:17
17 фактів незаконного відшкодування ПДВ на загальну суму 27,7 млн. гривень цього року вдалося упередити податковій міліції Прикарпаття. За матеріалами перевірок уже порушено 8 кримінальних справ. Про це на прес-конференції повідомив журналістам начальник УПМ ДПА в Івано-Франківській області Василь Андрішак.

- На жаль, ПДВ залишається одним із найбільш кримінальних податків. Тому величезні увага й зусилля податкової міліції спрямовані на викриття схем та упередження злочинів у цій сфері оподаткування та на боротьбу з так званими "податковими ямами." Адже саме там затримуються мільйонні кошти, оминаючи державний бюджет. До прикладу, перевірка одного з підприємств виявила ухилення ним від сплати ПДВ на суму 5 млн. грн., ще одне місцеве ЗАТ умисне не задекларувало, а тому й не сплатило до бюджету ПДВ у розмірі близько 13 млн. грн. За матеріалами перевірок проти посадових осіб підприємств порушено кримінальні справи.

Хоча бажаючих збагатитися за рахунок держави є чимало, однак, як засвідчує практика податкової міліції, чергова перевірка виводить махінації злочинців "на чисту воду". Тому, на думку головного податкового міліціонера області, підприємцям, які працюють з "податковими ямами" безпосередньо або через залучення транзитних фірм, варто замислитися над такими діями. Адже, все рівно, приховані податки доведеться повернути державі та ще й зі значними штрафними санкціями, не говорячи вже про кримінальну відповідальність, яка чекає на кожного за таку діяльність чи співучасть у ній. Одними з основних напрямків у роботі податкової міліції залишається боротьба з мінімізаторами, фіктивними фірмами та "конвертаційними центрами". В лютому ц.р. працівникам УПМ ДПА в області вдалося припинити діяльність одного з таких центрів. Встановлено, що директором одного з підприємств області, який і був організатором «конверту», протягом двох років було створено ряд СПД з ознаками фіктивності. Саме на них оформлялися пакети необхідних документів для участі в тендерних торгах по наданню робіт для комунальних та державних підприємств. У такий спосіб шахрай намагався конвертувати державні кошти собі до кишені. На разі йому інкримінують розкрадання бюджетних коштів та відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом. Загалом завдяки роботі податкової міліції Івано-Франківщини з початку року порушено 5 кримінальних справ за ст. 209 КК України (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом).

Підводячи підсумки УПМ ДПА в області, Василь Андрішак зазначив, що протягом 2009 року податкові правоохоронці виявили 35 злочинів компетенції податкової міліції, з них 33 (94,3%) належать до категорії тяжких та особливо тяжких. З незаконного обігу товарно-матеріальних цінностей вилучено на суму 3,8 млн. грн. Також виявлено 9 підпільних цехів (нелегальні пилорами, цехи по ремонту автомобілів тощо), які незаконно виготовляли товари народного споживання.

- Звичайно, це результат роботи не мій особисто, а цілої команди. Адже саме від якісного та професійного рівнів працівників залежить ефективність роботи. На початку свого призначення я зіткнувся з певними кадровими труднощами - некомплект особового складу оперативних підрозділів складав майже 25 відсотків. Наразі цю проблему вдалося вирішити майже повністю. Однак, хочу наголосити, що ми завжди радо приймемо на роботу фахівців- професіоналів нашої справи, які першочерговим своїм обов’язком вважатимуть захист держави.

Такими словами завершив свою зустріч зі ЗМІ начальник УПМ ДПА в області Василь Андрішак. Загалом прес-конференція відбулася у формі жвавого, цікавого діалогу, під час якого керівник обласної податкової міліції відповів на численні запитання журналістів.

Обговорити на форумі