друкувати


Операція "Вісла": Роковини переселення українців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-04 04:07:00
62 роки тому, на залічничну станцію в місті Ольштин, що в північно-східній частині Польщі, в’їхав перший транспорт з українцями, переселеними з південно-східної частини держави, в рамках Акції "Вісла". Протягом трьох наступних місяців на цю територію переселено 55 тисяч осіб.

У результаті переселення з 1947 року, українці стали найчисленнішою національною меншиною у вармінсько-мазурському воєводстві. Офіційно до українських коренів признається 11 тисяч осіб. Греко-Католицька і православна Церкви та діячі Об’єднання українців у Польщі оцінюють, що це число навіть удвічі більше. Решта переселених асимілювалася.

З Ольштина переселенці потрапляли до менших місцевостей. Локальна влада дуже дбала, щоб до одного села не потрапило більше, ніж дві -три родини, які перед виселенням жили в цьому самому селищі. Щодо переселених не вживалося також слово "українець".

Акція "Вісла", метою якої було переселення українського населення з південно-східної Польщі, розпочалася наприкінці квітня 1947 року і тривала до кінця липня. На землі, які приєднано до Польщі після 1945 року переселено понад 140 тисяч осіб.

Причини і оцінка Акції "Вісла" до сьогодні викликають суперечки істориків, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі